Hoe beïnvloedt oefening ademhaling?

April 9

Wanneer u aëroob traint, je spieren meer zuurstof consumeren en produceren meer koolstofdioxide dan ze in rust doen. Deze gassen worden uitgewisseld met de atmosfeer wanneer je inademt. Dit betekent dat tijdens een sessie van aërobe oefening, u meer ademen moet en als deze overbelasting wordt aangetroffen op een regelmatige basis, de manier waarop die je inademt wordt gewijzigd.

Minuut ventilatie

Minuut ventilatie is de hoeveelheid lucht die je in een minuut inademt. Minuut ventilatie wordt gemeten in liter en kan worden berekend door vermenigvuldiging van ademhalingsvolume met ademhalingstarief. Ademhalingsvolume is de hoeveelheid lucht die je met elke adem inademt en ademhalingstarief is het aantal ademhalingen die u elke minuut neemt. Tijdens normale rustige ademhaling in rust, wordt de typische minuut ventilatie van 6 liter bereikt door een tidal volume van 0,5 liter en een ademhalingstarief van 12 ademhalingen per minuut.

Tijdens de training

Minuut ventilatie verhoogt tijdens het sporten omdat zowel ademhalingsvolume en ademhaling stem verhoging. Bij relatief lage uitoefening verhogen intensiteit, ademhalingsvolume en ademhalingstarief proportioneel. Echter bij hogere relatieve intensiteiten, ademhalingsvolume bereikt een plateau en verdere stijgingen van de ventilatie zijn uitsluitend afhankelijk van toenemende ademhalingstarief minuut. Tijdens de zware training, gezonde jonge volwassenen meestal 35 tot 45 maal per minuut adem en sommige elite duursporters ademen maar liefst 60 tot 70 keer. Minuut ventilatie waarden van 200 liter hebben in atleten in maximale fiets oefening geconstateerd.

Ademhaling capaciteit

Zuurstof wordt vervoerd naar je spieren en kooldioxide uit de buurt van uw spieren door je bloed wordt vervoerd. De daadwerkelijke uitwisseling van deze gassen met de lucht die je inademt komt voor in je longen. Bloed is verspreid via uw longen door uw cardiovasculaire systeem. In het algemeen, in de meeste mensen, de capaciteit van uw longen veel groter dan de capaciteit van uw cardiovasculaire systeem. Bijvoorbeeld, zoals uitgelegd door Illinois State University's Dale Brown in "Oefening en Sport Science", verschaffen een vier - tot vijf keer verhoging in ademhalingstarief en een vijf - naar seven keer ademhalingsvolume tijdens de training in vergelijking met rust over de mogelijke te verheffen minuut ventilatie tot 20 tot 30 keer de rust waarde. Dit is veel groter dan de toename van de hoeveelheid bloed die u via uw longen tijdens de oefening, die meestal vijf tot zeven keer de rust waarde ligt kan circuleren. Dit betekent dat uw cardiovasculaire systeem de beperkende factor is en zal er geen overbelasting op uw longen die hen dwingt om hun capaciteit te verhogen na verloop van tijd als gevolg van regelmatige aërobe oefening.

Ventilatoire efficiëntie

De maximale hoeveelheid lucht die je kan inademen niet kan worden gewijzigd door regelmatige aërobe oefening, maar het verbetert de manier waarop u de lucht die u nodig hebt. In ieder geval submaximal werk je minder ventileren en ook het stellen van een bepaalde minuut ventilatie met een grotere ademhalingsvolume en ademhalingstarief verminderd. Dit is belangrijk omdat het maakt de ademhaling gemakkelijker en vermoeidheid in uw ademhaling spieren vermindert.


gerelateerde artikelen