Vitamine B6 tuberculose behandeling

February 28

Vitamine B6 tuberculose behandeling

De eerste anti-tuberculose medicijnen 70 jaar geleden werden ontwikkeld en ondanks een aanzienlijke daling van het aantal besmette mensen, tuberculose, een multi organ besmettelijke ziekte, nog steeds invloed op 2 miljard mensen wereldwijd. In 2009 veroorzaakt het de dood van 1,7 miljoen mensen. In de Verenigde Staten treft de ziekte vooral de risicogroepen, zoals HIV positieve individuen, daklozen en degenen die naar endemische gebieden reisde. Behandelprotocollen voor tuberculose betrekking hebben op een combinatie van verschillende geneesmiddelen die gericht zijn op de bacteriën, evenals de vitamine B-6, waardoor de negatieve effecten van een van de anti-tuberculose medicijnen.

Behandeling van tuberculose

Tot 1940 was er geen specifieke behandeling voor tuberculose. In 1944 bleek de eerste studies streptomycine effectief bij de behandeling van experimentele tuberculose in dieren. In 1952, isoniazide bleek ook werkzaam zijn tegen tuberculose. Vandaag, wordt een combinatie van verschillende anti-tuberculose medicijnen gebruikt om te voorkomen dat de ontwikkeling van bacteriële resistentie tegen anti-tuberculose medicijnen. De drugs die routinematig gebruikt zijn isoniazide, rifampin, pyrazinamide en ethambutol en streptomycine.

Isoniazide en vitamine B-6 deficiëntie

Spoedig nadat isoniazide was werkzaam in het beheer van tuberculose, onderzoekers opgemerkt dat sommige patiënten perifere neuropathie ontwikkelen. Dit werd gekenmerkt door symmetrische gevoelloosheid in handen en voeten, die wordt beschreven als "kous-handschoen" distributie. Deze neuropathie was meer ernstig bij patiënten die hogere doseringen van isoniazide te ontvangen. In latere stadia, werd de neuropathie ook gekenmerkt door pijn waarbij spieren en botten. In 1954, Biehl en Vilter van de University of Cincinnati College of Medicine onderzocht urine uitscheiding van vitamine B groep bij de patiënten die ontvangen van isoniazide. Ze vonden de verhoogde niveaus van pyridoxine, een afkorting voor vitamine B-6, dat waren meer uitgesproken bij patiënten op hoge doses van isoniazide. Dit stelde dat isoniazide deficiëntie van de vitamine B-6, die klinisch als perifere neuropathie veroorzaakt.

Vitamine B-6

Vitamine B-6 is essentieel voor veel biochemische processen. Het is een belangrijke co-factor in metabolisme van glucose, lipiden en proteïnen, alsook in de generatie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen die essentieel zijn voor het vervoer van zuurstof uit de longen naar perifere organen. Belangrijker, is vitamine B-6 ook de cruciale rol speelt in de synthese van verschillende moleculen van het zenuwstelsel, zoals histamine, serotonine, dopamine of gamma - aminoboterzuur.

Vitamine B-6 voorkomt isoniazide geïnduceerde neuropathie

In 1967 toonde Beggs en Jenne van VA Medical Center in Minneapolis, Minnesota, was er een concurrerende relatie tussen isoniazide en vitamine B-6 en dat deze twee moleculen elkaar in biochemische reacties verdringen. Vandaag, wordt de neuropathie door vitamine B-6 routinematig gegeven bij een dosis van 10 tot 50 mg per dag tijdens de behandeling van tuberculose verhinderd. Dit wordt gebruikt met name bij patiënten met een hoog risico voor het ontwikkelen van de neuropathie, zoals patiënten met diabetes, zwangere en zogende vrouwen, patiënten met ondervoeding of alcoholisme, of verworven immuundeficiëntie syndroom.


gerelateerde artikelen