Redenen voor laag progesterongehalte

October 10

Redenen voor laag progesterongehalte

Progesteron is een reproductieve hormoon geproduceerd natuurlijk door het lichaam. Het is essentieel bij het reguleren van de menstruatie, de vruchtbaarheid en zwangerschap. Lage progesteron niveaus kunnen leiden tot inschrijving borsten, depressie, haaruitval, droge huid, slapeloosheid, zware periodes, gewichtstoename, vaginale droogheid, schildklier dysfunctie en onvruchtbaarheid. Identificatie van de oorzaken van lage progesteron is sleutel tot behandeling van de aandoening.

Hoog oestrogeen

Oestrogeen en progesteron werken om elkaar in evenwicht in het lichaam. Wanneer oestrogeenniveaus om welke reden verhogen, kunnen progesteron niveaus dalen. Omdat hoge oestrogeenspiegels progesteron productie onderdrukken, wordt het probleem cyclisch. Oestrogeenniveaus blijven stijgen, verdere verlaging van progesteron en triggering zelfs hogere niveaus van oestrogeen.

Gebrek aan oefening en slechte voeding

Regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding zijn essentieel voor de productie van progesteron. Gebrek aan activiteit kan leiden tot hormoon-producerende klieren in het lichaam om slapende en staken van de productie van progesteron. Een sedentaire levensstijl en slechte voeding ook het risico van zwaarlijvigheid, waardoor oestrogeen opslag in het lichaam, die van progesteron productie rijdt te verhogen.

Insulineresistentie

Insulineresistentie doet zich voor wanneer het lichaam is geen effectief gebruik maken van de insuline die het produceert. Cellen in het lichaam zijn niet in staat te nemen in progesteron wanneer niveaus van de glucose van het bloed te hoog of te laag. Bovendien, om het even wat dat oorzaken spikes in insulineniveaus, zoals het eten van geraffineerde koolhydraten en eenvoudige suikers, kan leiden tot een daling van de progesteron niveaus. Insulineresistentie kan worden veroorzaakt door diabetes, obesitas of polycysteus ovarium syndroom.

Chronische Stress

Chronische stress vermindert progesteron niveaus door het verhogen van de productie van cortisol, een stress-hormoon. Cortisol concurreert met progesteron voor receptor-websites in de cellen. Als cortisol niveaus voor langere periode hoog blijven, is progesteron activiteit aangetast. Chronische stress kan naast het terugdringen van natuurlijke progesteron, ook interfereren met progesteron therapie.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen beïnvloeden progesteron niveaus, met inbegrip van sommige steroïden en hormonale therapie. Veel orale anticonceptiva werken door het verlagen van progesteron niveaus om te voorkomen dat de ovulatie en zwangerschap. Andere medicijnen kunnen interfereren met het vermogen van het lichaam te absorberen of effectief gebruik van progesteron. Alleen een arts kan bepalen als uw medicatie van invloed is op uw progesteron niveaus.

Polycysteus ovarium syndroom

Polycysteus ovarium syndroom of PCOS, is zowel een oorzaak en gevolg van lage progesteron. In PCOS, de eicel follikel migreert naar een andere locatie dan de eierstokken en niet vrijgeven van een ei. Dit gebrek aan eisprong verhindert de natuurlijke schommeling van progesteron vrouwen ervaring tijdens dit punt in de menstruele cyclus. Als de hypothalamus, een klier in de hersenen, het ontbreken van progesteron detecteert verhoogt het de productie van andere hormonen ter stimulering van de eierstokken. Meer oestrogeen dan ontstaat, die verder progesterongehalte afneemt.

Andere redenen

Volgens de American Association for Clinical Chemistry, laag progesterongehalte in late zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door toxemia en progesteron niveaus dalen natuurlijk tijdens de perimenopauze. Artsen kunnen soms niet de redenen voor de lage progesteron bepalen.


gerelateerde artikelen