Wat zijn verteerbare koolhydraten?

January 1

Wat zijn verteerbare koolhydraten?

Het bedrag van de totale koolhydraten in een portie voedsel komt overeen met de som van suikers, zetmeel en voedingsvezels. Deze verschillende componenten hebben ander effect op je bloedsuikerspiegel en algehele gezondheid, maar zijn alle gedefinieerd als koolhydraten. Granen zoals brood, rijst, pasta, ontbijtgranen en gebak en peulvruchten zoals bonen en linzen bevatten grote hoeveelheden koolhydraten per portie. Vruchten, bieden sommige zuivel en suiker-bevattende voedingsmiddelen ook aanzienlijke hoeveelheden koolhydraten.

Zetmeel

Wat zijn verteerbare koolhydraten?

Zetmeel is een polysaccharide, wat betekent dat het bestaat uit lange ketens van glucose of suiker. Wanneer verteerd, breken spijsverteringsenzymen zetmeel in afzonderlijke eenheden van glucose, die vervolgens kunnen Voer je bloedbaan en verheffen je bloedsuikerspiegel. Deze circulerende glucose Triggert het vrijkomen van insuline uit de alvleesklier, die helpt duidelijk de glucose uit je bloed in je cellen wordt verbrand voor de energie, als glycogeen opgeslagen of omgezet in vet voor later gebruik. Zetmeel komt voornamelijk voor in de zetmeelrijke groenten zoals aardappel, zoete aardappel, winterpompoen, maïs en granen.

Suiker

Wat zijn verteerbare koolhydraten?

De suikers in eten zijn voornamelijk disacchariden, wat overeenkomt met twee moleculen van suiker samengebonden. Bijvoorbeeld de suiker in melk en yoghurt lactose wordt genoemd en bestaat uit één molecule glucose en een molecule van galactose. Sacharose of lijstsuiker, bestaat uit één molecule glucose en een molecule fructose. Vruchten bevatten voornamelijk de fruit suikers weten als fructose. High-fructose corn siroop bevat een verhouding van ongeveer 55 procent fructose en 45 procent glucose. Suiker-rijk voedsel gemakkelijk worden afgebroken en bijdragen tot verhoging van je bloedsuikerspiegel en u te voorzien van energie na een maaltijd.

Voedingsvezels

Wat zijn verteerbare koolhydraten?

Voedingsvezels is het deel van de totale koolhydraten die niet verteerd en afgebroken door de spijsverteringsenzymen. De vezel is een polysaccharide, maar uw spijsverteringsenzymen zijn kunnen de koppeling bindend zijn verschillende eenheden glucose. Vezel gaat door je maag-darmkanaal en is uitgeschakeld in uw ontlasting aan het einde van uw intestinale doorvoer. Om deze reden, vezel heeft geen direct gevolgen voor uw bloedsuikerspiegel, noch verstrekt het energie of calorieën, naar je lichaam. Volle granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden zijn uitstekende bronnen van vezels.

Verteerbare koolhydraten

Wat zijn verteerbare koolhydraten?

Verteerbare koolhydraten, ook wel aangeduid als beschikbare koolhydraten of netto koolhydraten, komen overeen met de Fractie van de totale koolhydraten thats verteerbare en beschikbaar om energie aan je lichaam cellen. Verteerbare koolhydraten komt dus overeen met het totaal van de gram zetmeel en suikers in een portie van voedingsmiddelen. Een gemakkelijke manier om te berekenen verteerbare koolhydraten met behulp van de voedingswaarde-informatie beschikbaar op levensmiddelenetiketten wil aftrekken van de gram voedingsvezels uit de totale koolhydraten in een portie voedsel. Bijvoorbeeld, zou een sneetje brood met 16 g koolhydraten en 2 g vezels hebben een verteerbaar koolhydraatgehalte van 14 g.


gerelateerde artikelen