Interessante feiten over natriumbicarbonaat

May 16

Interessante feiten over natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat is vooral bekend door de algemene benaming, baking soda. Ook wel koeksoda natriumcarbonaat, is natriumbicarbonaat een alkali die wordt gebruikt in vele toepassingen die een aanpassing van de pH vereisen door het verminderen van de hoeveelheid zuur aanwezig. Het wordt gebruikt in het koken, schoonmaken, en in dergelijke producten voor persoonlijke verzorging als tandpasta. Baking soda is over het algemeen veilig, maar het bevat natrium en mag niet ingeslikt worden in grote hoeveelheden.

De chemische stof

Natriumbicarbonaat de formule is CHNaO3. Het bestaat uit een koolstofatoom, een waterstof-atoom, een atoom natrium en drie zuurstofatomen. De koolstof-atoom is in het midden van het molecuul en dubbel-gebonden aan één van de zuurstofatomen en single-gebonden aan de andere twee zuurstofatomen. Deze zuurstofatomen zijn, op zijn beurt, gebonden aan de waterstof- en natrium-atomen gelegen aan weerszijden van het molecuul. Natriumbicarbonaat is een basisch en heeft een molecuulgewicht van 84.01. Nahcolite, een kleurloze of witte mineraal, bestaande uit zuivere natriumbicarbonaat, wordt gedolven in gebieden waar meren zijn opgedroogd.

Medicinaal gebruik

Natriumbicarbonaat wordt vaak genomen door mond als een antacidum te behandelen van de symptomen van brandend maagzuur en overstuur maag. Het is beschikbaar als tabletten of, meer algemeen, als een poeder. Het poeder wordt meestal verkocht als zuiveringszout, of koeksoda. Natriumbicarbonaat injectie wordt medicinaal gebruikt om te vullen elektrolyten in het lichaam, als als er ernstige uitdroging is opgetreden. Het is ook gebruikt om de pH-balans herstellen wanneer het lichaam systemen geworden te zuur, zoals in metabole acidose, die in reactie op nierziekten, diabetes en andere voorwaarden kan gebeuren. Natriumbicarbonaat injecties worden gebruikt voor de behandeling van drugs overdosis en vergiftiging.

Koken

Natriumbicarbonaat wordt gebruikt in de keuken als een rijsmiddel. Omdat baking soda een basisch is, reageert het met zure ingrediënten in voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, yoghurt, citroensap en honing, produceren bellen van kooldioxide als bijproduct. Deze belletjes veroorzaken het deeg stijgen, waardoor taart en andere gebakken producten minder dichte en meer smakelijk. Baking soda reageert onmiddellijk met de natte zure ingrediënten en wordt meestal toegevoegd aan slagmensen, net voordat ze worden gebakken. Duivel van food cake dankt haar naam aan baking soda, die cacao poeder roodachtig verandert wanneer het wordt gebakken.

Reiniging

Natriumbicarbonaat is een warmtetechnieken reinigingsmiddel dat veilig kan worden gebruikt om veel dingen rond het huis schoon te maken. Baking soda is gebruikte droog als een milde schurende reinigingsmiddel te verwijderen vuil en vlekken van countertops, porselein, email, chroom en staal. Het kan worden gebruikt om koffie en thee vlekken verwijderen uit bekers en zal niet een residu verlaten. Baking soda wordt ook gebruikt als een aanvulling van de Wasserij, omdat het helpt versterken van de kracht van detergentia en werken om kleding te ontsmetten.

Andere toepassingen

Baking soda is toegevoegd aan zwembaden tot matig van de gevolgen van chloor. Natriumbicarbonaat wordt gevonden in persoonlijke verzorging artikelen zoals tandpasta, waar zijn milde abrasiviteit helpt bij het verwijderen van oppervlakte vlekken van tanden. Omdat natriumbicarbonaat een basisch is, kan het ook neutraliseren de zuren in je mond, die worden veroorzaakt door bacteriën. Vermindering van deze zuren kan helpen voorkomen van cariës. Baking soda kan worden gebruikt om te helpen blussen kleine elektrische of vet-brand. Gooien handenvol van natriumbicarbonaat op de vlammen zal helpen om hen te smoren en zet het vuur uit.


gerelateerde artikelen