Antidepressivum overdosis symptomen

November 27

Antidepressiva, meest algemeen gezien de cyclische antidepressiva, zijn de tweede belangrijkste oorzaak van dood door overdosis drugs in de Verenigde Staten, volgens de informatie die gepubliceerd wordt in de preklinische Care Journal of Emergency Medicine. Cyclische antidepressiva worden geabsorbeerd door de darmen snel en hebben een halfwaardetijd (de tijd dat ze actief in het lichaam blijven) van meer dan 24 uur, dat is waarom ze veroorzaken vaak een overdosis. De meest ernstige symptomen van een overdosis antidepressiva invloed op het centrale zenuwstelsel en het hart.

Effecten van het centrale zenuwstelsel

Cyclische antidepressiva zijn effectief in de behandeling van depressie, omdat zij de heropname van noradrenaline en serotonine, twee chemische stoffen (neurotransmitters) in de hersenen remmen. Dit verhoogt de niveaus van deze stoffen in de hersenen, die in de situatie van een overdosis leidt tot niveaus die schadelijk kunnen zijn voor het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).
Schade aan het extrapiramidale locomotorisch stelsel, het deel van de hersenen dat bij de coƶrdinatie van de beweging betrokken is, kan leiden tot onvrijwillige spiercontracties, tremor, rigiditeit, kwijlen en een gezichts masker-achtige uitstraling.
Schade aan de zenuwen uit de hersenstam, veroorzaakt door de overdosis kan leiden tot opthalmoplegia, zwakte van de spier waarmee de ogen, wat resulteert in het onvermogen om het oog horizontaal verplaatsen. Een overdosis kan ook leiden tot delirium of aanvallen. De tricyclische Andidepressant overdosis Review gepubliceerd in de Journal of Emergency Medicine verslagen dat 17 procent van alle cyclische antidepressivum overdosis patiƫnten ervaring coma, oftewel langdurige bewusteloosheid.

Cardiovasculaire instabiliteit

Naast invloed heeft op de niveaus van serotonine en noradrenaline, cyclische antidepressiva ook invloed op de functie van de natrium-kanalen in het cardiovasculaire systeem. Het vermogen van natrium om in en uit cellen bewegen speelt een centrale rol bij het stimuleren van het hart naar het contract op de juiste manier. Bemoeien met de actie van natrium kan leiden tot hartritmestoornissen (onregelmatige hartslagen) of zelfs blokkeren de mogelijkheid van de ventrikel in het hart te contracteren.
Deze verstoring in hoe het hart meestal slaat resulteert in lage bloeddruk of hypotensie. Hypotensie samen met aritmie resulteert in cardiale instabiliteit en, volgens de preklinische Care Journal of Emergency Medicine, dit is de belangrijkste doodsoorzaak in antidepressivum overdoses.

Anticholinergica effecten

Cyclische antidepressiva zijn anticholinergica, wat betekent dat ze blokkeren de effecten van acetylcholine. Acetylcholine is een neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor het stimuleren van spieren, met name de spieren van de gastro-intestinale systeem. In de situatie van een overdosis, deze anticholinergica kan leiden tot droge mond, wazig zicht, urine retentie, underactive stoelgang, koorts en onwillekeurige spieren schokbewegingen.


gerelateerde artikelen