Is vitamine B12 leiden tot artritis symptomen?

December 14

Is vitamine B12 leiden tot artritis symptomen?

Overzicht

Misschien u heb geprobeerd dat nieuwe fad dieet of onlangs abdominale heelkunde en laatste tijd je hebt rot gevoeld. Misschien ervaart u enkele nieuwe fysieke problemen--gevoelloosheid in uw handen en voeten, duizeligheid, en spierzwakte kan alle beangstigend. Zelfs met een geleidelijk begin van symptomen weet u dat er iets mis is. Deze symptomen kunnen het begin van de artritis die wordt uitgevoerd in uw gezin, of is het iets meer serieus?

Gevoelloosheid van de ledematen of kou, duizeligheid, spierzwakte, bleke of geelachtig huid, kortademigheid en pijn op de borst, zijn tekenen van meer dan gewoon simpel artrose. Ze kunnen het signaal van vitamine B12 deficiëntie bloedarmoede, een soort bloedarmoede, die tot schade aan de zenuwen en op lange termijn problemen leiden kan indien verlaten onbehandeld.

Nota van de redacteur: dit artikel werd medisch beoordeeld door George Krucik, MD.

De meest voorkomende oorzaak van vitamine B12 deficiëntie is een soort auto-immune ziekte heet het syndroom pernicieuze anemie.

Welke oorzaken vitamine B12 tekort?

De meest voorkomende oorzaak van vitamine B12 deficiëntie is een soort auto-immune ziekte heet het syndroom pernicieuze anemie. Als je deze ziekte hebt, mag je lichaam een soort cel voering uw maag oftewel pariëtale cellen aanvallen. De symptomen van pernicieuze anemie kan ook worden veroorzaakt door maag en intestinale chirurgie, intestinale ziekte of een ernstig gebrek aan eiwit (zeldzame) dieet.

In pernicieuze anemie produceert uw lichaam minder rode bloedcellen dan normaal. Een lagere rode bloedcel telling kan leiden tot shortness van adem, intense vermoeidheid, hoofdpijn, en kan zelfs leiden tot hart schade. Bovendien maken de pariëtale cellen een eiwit belangrijk in de absorptie van vitamine B12. Een gebrek aan vitamine B12 kan ook leiden tot de zenuwen van de schade, de bron van die potentiële tintelingen en gevoelloosheid in je voeten.

De artritis en bloedarmoede Link

Hoewel er weinig crossover tussen lage vitamine B12 symptomen en de symptomen van artrose, is reumatoïde artritis (RA) een andere zaak volledig.

Onderzoekers schatten dat omhoog tot 60 procent van de mensen met RA van een soort van bloedarmoede Last. Ontsteking veroorzaakt door RA kan invloed hebben op de productie van rode bloedcellen-- en lage rode bloedcellen leidt tot bloedarmoede. Mensen met RA kunt ook hebben moeite voldoende ijzer en vitamine B12 uit hun spijsverteringskanaal absorberen. Wanneer dit gebeurt, is het meestal als gevolg van langdurig gebruik van medicatie zoals niet-steroïdale ontstekingsremmers (aspirine en ibuprofen, bijvoorbeeld) die het slijmvlies van de maag beschadigen kunnen.

Mensen met RA wellicht ook een iets hoger risico van extra auto-immune ziekten, zoals pernicieuze anemie.

Wat kan ik doen?

RA-patiënten kunnen hebben lage niveaus van zowel vitamine B12 en ijzer zonder bloedarmoede--zodat laboratoriumtests zou kunnen het lastig maken te beoordelen van het probleem. Lage niveaus van B12 en ijzer kunnen ook het onderliggende probleem maskeren. Zorg ervoor om te praten met uw arts over symptomen zoals:

• Vermoeidheid

• Gevoelloosheid

• Bleke huid

• Duizeligheid

Inname van een vitamine B12 supplement, als een pil of een injectie, kan helpen verminderen de niveaus van pernicieuze anemie. Behandeling van bloedarmoede met B12, ijzer of rode bloedcel boosters zoals Erytropoëtine kan het bestrijden van enkele van de vermoeidheid van RA. Het kan ook helpen verminderen van de ernst van de ontsteking van de RA, gezamenlijke zwelling en pijn.

Over de auteur

Christine geval-Lo, MS is een freelance schrijver en advocaat met speciale behoeften. Ze voltooide haar Master's degree in farmaceutische scheikunde aan de Universiteit van Californië, San Francisco en haar Bachelor's degree in de studierichtingen Bio-ingenieur aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Geval-Lo is een lid van de Amerikaanse Health Information Management Association.


gerelateerde artikelen