Voedingswaarde van voedselgroepen

January 29

Voedingswaarde van voedselgroepen

Sommige voedingsmiddelen bevatten veel van de dezelfde voedingsstoffen als anderen, en wanneer dit het geval is, deze voedingsmiddelen zijn meestal gegroepeerd. Sommige dieetvoorschriften groep voedsel anders. Bijvoorbeeld kunnen vlees en vis worden gebracht in een voedingsgroep en noten, zaden en bonen in een andere lidstaat. Al deze voedingsmiddelen zijn proteïne voedingsmiddelen, en ze hebben veel van de dezelfde voedingsstoffen. De voedingswaarde van voedingsmiddelen in deze Voedingsgroepen kennen en voedzame voedingsmiddelen uit iedere voedingsgroep in uw dieet op te nemen kunt u blijven in goede gezondheid.

Typen

De U.S. Department of Agriculture biedt een voedsel-geleidingssysteem die levensmiddelen in zes voedselgroepen wordt geplaatst. De kopgroep van voedsel is de groep van de korrels, waarin korrels die hele en granen die verfijnd worden. De tweede groep van voedsel bevat alle groenten. De derde groep vindt u fruit en vruchtensappen. De vierde lijsten alle vetten en oliën. De vijfde lijsten zuivel, en de zesde eiwitvoedsel van lijsten.

Korrels

Granen (vooral hele korrels) leveren het lichaam met vezel die bescherming tegen hart-en vaatziekten, constipatie en diverticulosis bieden kan. Levensmiddelen in deze groep ook leveren thiamine, riboflavine, niacine en folaat, die B-vitaminen die bijdragen voor de gezondheid van het zenuwstelsel, en helpen bij de release van de energie en de productie van rode bloedcellen. Folaat is bekend als een beschermer tegen aangeboren afwijkingen. Ijzer, magnesium en selenium zijn ook gevonden in korrels. Ijzer is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door het bloed. Magnesium bouwt botten en selenium ondersteunt immuniteit.

Groenten

Groenten hebben een cholesterol gehalte van nul. Sommige groenten--zoals aardappelen, witte bonen, sojabonen, spinazie, linzen en bruine bonen--bevatten kalium, die bloeddruk normaal kunt houden. Groenten zijn een goede bron van vezels, folaat, vitamine A, vitamine E en vitamine C. vitamine A draagt bij tot de gezondheid van de ogen en huid en biedt bescherming tegen infecties, en vitamine E voorkomt oxidatie van de cellen. De absorptie van ijzer wordt versterkt door de inname van vitamine C en vitamine C helpt ook in mondgezondheid en wondgenezing.

Vruchten

Bijna alle vruchten hebben een laag natrium en een laag vetgehalte en geen vruchten bevatten cholesterol. Vruchten zijn overvloedig in voedingsstoffen. Sommige van de voedingsstoffen in groenten zijn kalium, vezels, vitamine C en folaat. Bananen, meloen, honingdauw, pruimen en snoeien en sinaasappelsap zijn een goede bron van kalium.

Vetten en oliën

Vetten en oliën bevatten verzadigde vetzuren en de onverzadigde vetzuren. Vetten die niet vloeibaar zijn hebben een hoger gehalte aan verzadigd vet dan olie, en sommige transvetten kan bevatten. Verzadigde vetten en transvetten zijn gekend om te leiden tot hart-en vaatziekten. Oliën zijn hoger in enkelvoudig onverzadigde vetten (MUFAs) en meervoudig onverzadigde vetten (PUFAs). MUFAs en PUFAs bevatten vitamine E, en ze hebben niet een negatief effect op de gezondheid van het hart. Sommige van de vetzuren gevonden in meervoudig onverzadigde vetten zijn nodig voor een goede gezondheid en worden aanbevolen voor consumptie, maar zoals bij alle vetten en oliën, PUFAs hoog in calorieën (ongeveer 120 per eetlepel) en met mate moeten worden geconsumeerd.

Dairy Foods

Zuivel voedingsmiddelen bevatten calcium, die nodig voor gezonde botten is. Voedingsmiddelen in deze groep van levensmiddelen, zoals melk en yoghurt, zijn ook rijk aan kalium. Sommige zuivel voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine D, dat is ook noodzakelijk voor de gezondheid van het been. Consumptie van volle melk voedsel wellicht gevolgen voor de gezondheid wanneer geconsumeerd als deze voedingsmiddelen bevatten verzadigde vetten en cholesterol die slecht voor het hart zijn. Vetvrij of vetarme voedingsmiddelen uit deze groep zijn gezondere keuzes.

Vlees, vis, bonen, noten en zaden

Voedingsmiddelen uit deze groep eten zijn een goede bron van eiwit, die nodig voor de vorming van botten, spieren, bloed en andere lichaamsweefsels is. Enzymen, hormonen en vitaminen worden ook ondersteund door eiwitten. Voedingsmiddelen uit deze groep van voedsel (met inbegrip van eieren) bevatten niacine, thiamine, riboflavine, B6, vitamine E, ijzer, zink, magnesium en andere voedingsstoffen. Een normaal immuunsysteem kan worden bereikt met de inname van zink. Zalm, forel en haring zijn goede bronnen van PUFAs. Vlas en walnoten zijn bronnen van essentiële vetzuren. Rijke bronnen van vitamine E zijn zonnebloempitten, amandelen en hazelnoten.


gerelateerde artikelen