Symptomen van eierstokkanker & lever metastase

July 21

Medisch beoordeeld door
Brenda Spriggs, MD, MPH, MBA

Eierstokkanker is een verraderlijke kanker die vaak zich naar andere organen uitbreidt voordat het wordt ontdekt. Eierstokkanker verspreidt voordat het wordt ontdekt in ten minste 20 procent van de gevallen, volgens de Mayo Clinic. Ovariële kanker die zich naar de lever, een van de twee meest voorkomende sites voor metastase, uitbreidt voordat de diagnose wordt fase IV kanker, de meest vergevorderd stadium. Dertien procent van alle ovariële kanker worden gediagnostiseerd op dat moment volgens de Johns Hopkins University. Veel symptomen van eierstokkanker en lever metastase zijn vergelijkbaar.

Algemene symptomen

Algemene symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, verlies van eetlust en een gevoel van volheid zonder eten zijn gebruikelijk in eierstokkanker en lever metastase, volgens de Mayo Clinic.

Abdominale symptomen

Abdominale pijn en zwelling zijn klassieke symptomen van eierstokkanker. Kanker die is uitgezaaid naar de lever en eierstokkanker beide veroorzaken abdominale vochtretentie ascites genoemd. Een toename van de omvang van de buik, plus de gevoelens van druk, zijn gebruikelijk in beide, volgens de Mayo Clinic. Ongemak kan ook worden gevoeld in de rug en het bekken. Misselijkheid en obstipatie treedt op in zowel eierstokkanker en lever metastase.

Respiratoire symptomen

Vanwege de verhoogde vloeistof in de buik, ovariële kanker én lever metastase kunnen leiden tot kortademigheid. Geavanceerde ovariale kanker kan ook leiden tot vocht ophopen in de bekleding van de longen.

Geelzucht

Een gelige tint aan de huid en het wit van de ogen kan optreden na kanker metastasizes aan de lever, volgens de Mayo Clinic.

Vaginaal en urine-symptomen

Eierstokkanker wordt geassocieerd met het vaginale bloedingen en pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Urine frequentie en urgentie ook zijn gebruikelijk in ovariale kanker, volgens de Mayo Clinic. Lever metastase niet veroorzaken of verergeren deze symptomen.


gerelateerde artikelen