Bijwerkingen van het eten van te veel ijzer

December 11

Bijwerkingen van het eten van te veel ijzer

Ijzer, een essentieel mineraal, vormt een integraal onderdeel van enzymen en eiwitten nodig voor de gezondheid van de levendige. De meerderheid van uw lichaamseigen ijzer komt voor in de rode bloedcellen, die zuurstof vervoeren. De aanbevolen dagelijkse inname van ijzer voor mannen is 8 mg en voor vrouwen 18 mg. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration is een inname van maximaal 45 mg ijzer per dag veilig. Echter zou kunnen gaan overboord blijken rampzalig zijn voor uw algehele gezondheid. Om die reden moet u ijzersupplementen alleen na overleg met uw arts.

IJzeren overbelasting

Door het eten van te veel ijzer, kunt u een aandoening genaamd hemochromatosis ontwikkelen. Ijzer kan giftig voor je lichaam als verbruikt in overmaat worden. Het kan uw lichaamsorganen, wat leidt tot orgaanfalen besmetten. In hemochromatosis, ijzer kan zich ophopen in je hart, de alvleesklier en de lever. Opbouw van ijzer in de lever kan leiden tot leverkanker, levercirrose, lever storing of een vergrote lever. Cirrose betekent littekens van de lever, waardoor arme leverfunctie. U kunt het ontwikkelen van diabetes van overbelasting van de ijzer in de alvleesklier. Accumulatie van ijzer in je hart kan hartfalen en willekeurige heartbeats genoemd aritmieƫn veroorzaken. Indien onbehandeld, kan hemochromatosis dood veroorzaken.

Gastro-intestinale bijwerkingen

Consumeren te veel ijzer kan leiden tot gastro-intestinale bijwerkingen zoals brandend maagzuur, diarree, constipatie, ongemak, misselijkheid, leverschade, braken van bloed, zwart en bloederige ontlasting en metalen smaak in je mond.

Zenuwstelsel bijwerkingen

Overtollige ijzer inname kan negatieve invloed hebben op je zenuwstelsel. Symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn, convulsies, koude rillingen, koorts en slaperigheid kunnen optreden. Overconsumptie van deze voedingsstof kan dodelijk uw wens om iets te doen. In feite kan je ook coma ontwikkelen binnen een half uur tot een uur na een overdosis van ijzer.

Longoedeem

Teveel ijzer in je lichaam kan aanleiding geven tot een aandoening genaamd longoedeem. Longoedeem verwijst naar een abnormale ophoping van vocht in je longen air zakjes, waardoor de ademhaling moeilijk. Het kan gepaard gaan met overmatig zweten, angst of onrust, piepende geluiden met de ademhaling, het gevoel van verdrinking, been zwelling, bleke huid, hoesten of spugen van bloed en verminderde alertheid.

Andere bijwerkingen

Hoewel het bewijsmateriaal niet afdoende is, kan er een relatie tussen verhoogde ijzer niveaus en risico van de ziekte van Alzheimer, kanker en hart-en vaatziekten, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Mensen met inflammatoire darmziekte zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn lijken te hebben van de grote hoeveelheid ijzer in het delen van hun darm dat ontstoken zijn. Andere symptomen van teveel ijzer zijn snel en zwakke pols, lage bloeddruk, uitdroging en shock.


gerelateerde artikelen