Contra-indicaties voor Ultrasound therapie

October 4

Contra-indicaties voor Ultrasound therapie

Overzicht

Therapeutische echografie is een modaliteit vaak gebruikt door fysiotherapeuten. Ultrasound therapie werkt door het rijden van geluidsgolven in het weefsel te helpen verlichten pijn, ontsteking en spieren spasmen terwijl het verhogen van bereik van de beweging. Therapeutische echografie kan worden gebruikt voor de productie van zowel thermische als niet-thermische veranderingen in het weefsel. Hoewel deze vorm van echografie veilig is voor de behandeling van veel aandoeningen, zijn er contra-indicaties voor deze therapie.

Locaties

Gebruik van echografie therapie is gecontra-indiceerd in bepaalde gebieden van het lichaam, zoals zand in de ogen. Als gevolg van de slechte bloedtoevoer op dit gebied, kan hitte veroorzaakt door geluidsgolven van de echografie opbouwen. Dit kan leiden tot retinale schade en verhoogd risico op staar. Ultrasound therapie toegepast over de testikels is gecontra-indiceerd, als gevolg van het potentieel voor de productie van korte termijn warmte-gerelateerde steriliteit. Gebruik van echografie via de borst van patiƫnten met cardiale pacemakers is gecontra-indiceerd--geluidsgolven kunnen interfereren met de prestaties van de pacemaker te voorkomen. Dit type van therapie is ook gecontra-indiceerd in groeiende botten, zoals thermische schade groei platen kan beschadigen. Als gevolg van de neiging van metaal te hebben hogere warmte geleiding dan weefsel, mag ultrasound therapie nooit worden gebruikt direct boven metalen implantaten wegens het gevaar voor brandwonden.

Voorwaarden

Ultrasound therapie mag niet worden gebruikt met bepaalde medische aandoeningen. Toepassing van echografie thereapy aan kanker weefsel moet worden vermeden. Onderzoek suggereert dat dit kan bevorderen metastase, of verspreiding van de kankercellen naar andere delen van het lichaam. Gelokaliseerde infecties van weefsel of bot zijn gecontra-indiceerd voor behandeling met therapeutische echografie. Warmte uit de therapie ultrageluid verhoogt de kans op verspreiding van de infectie. Patiƫnten met de ziekte van trombo-embolische, of bloedstolsels, ultrasound therapie moeten vermijden--warmte kan verhogen het risico van een klonter loskomt. Therapeutische ultrasound moet niet over de rug worden uitgevoerd na een laminectomie. Daarmee draagt de risico's van schade aan het ruggenmerg.

Zwangerschap

Therapeutische ultrasound moet niet worden toegepast op de buik van zwangere vrouwen. In tegenstelling tot diagnostische echografie, waarin onschadelijke geluidsgolven worden gebruikt om een afbeelding van de zich ontwikkelende foetus, brengt ultrasound therapie vaak diep doordringende warmte en trillingen. Ultrasound therapie kan oververhitten de foetus die eventueel tot een geboorte defect leiden kan, vooral indien toegediend tijdens het eerste trimester.


gerelateerde artikelen