Ijzer, bloedarmoede & hypothyreoïdie

March 24

Ijzer, bloedarmoede & hypothyreoïdie

Ijzer is een essentieel mineraal gevonden in bijna elk levend organisme, en komt voor in elke cel van uw lichaam. Voedingsdeskundige Elson Haas gemeld dat 60 tot 70 procent van uw strijkijzer winkels in hemoglobine, die de molecule van zuurstof-uitvoering is zijn opgenomen in uw rode bloedcellen gevonden. De rest is gebonden aan eiwitten die ijzer in uw weefsels opslaan en het vervoer naar organen waar het nodig is. Uw schildklier is betrokken bij hoe u gebruik maken van ijzer, maar deze belangrijke klier functie kan worden aangetast door de buitensporige ijzer. Uw arts kan u helpen beslissen als u meer ijzer nodig.

Bloedarmoede

Als uw winkels van ijzer laag zijn, kan niet hemoglobine effectief opgenomen in nieuwe rode bloedcellen in het beenmerg geproduceerd. Deze nieuwe cellen zijn kleiner dan normaal en minder in aantal, wat resulteert in een aandoening genaamd-ijzertekort bloedarmoede. Bloedarmoede-zin "zonder bloed" – is echter een verzamelnaam. Een aandoening waardoor onvoldoende bloedcel productie, vernietiging van de versnelde rode bloedcellen, verhoogde rode bloedcellen verlies of onvoldoende hemoglobine synthese kan leiden tot bloedarmoede.

Efficiënt gebruik

Uw schildklier, door de productie van schildklierhormonen, vergemakkelijkt metabolisme in alle weefsels en organen, met inbegrip van uw beenmerg, waarin rode bloedcellen worden geproduceerd. Wanneer de schildklier hormoonproductie slinkt – een aandoening genaamd hypothyreoïdie – rode bloedcel productie valt. Als uw strijkijzer-winkels ook laag zijn, voorkomt hypothyreoïdie efficiënte rode bloedcel productie zelfs als u ijzersupplementen nemen. In januari 2009, wetenschappers aan de Duzce University School of Medicine in Turkije aangetoond dat-ijzertekort bloedarmoede die vergezeld van hypothyreoïdie gaat kan niet worden gecorrigeerd door ijzer suppletie alleen; uw schildklier aandoening moet ook worden behandeld.

IJzeren overbelasting

Bepaalde genetische voorwaarden – thalassemie en hemochromatosis, bijvoorbeeld – worden geassocieerd met te hoge niveaus van ijzer in uw weefsels. Hemochromatosis wordt gekenmerkt door abnormaal hoge absorptie van ijzer uit het maagdarmkanaal, terwijl thalassemie wordt geassocieerd met persistente bloedarmoede waarvoor herhaalde bloedtransfusies. Aangezien bloedcellen ijzer bevatten, leidt herhaalde transfusie uiteindelijk tot ijzer overbelasting. Overtollige ijzer wordt opgeslagen in je organen, waar het wordt giftig. Een studie gepubliceerd in het December 2007 nummer van "Pediatrische Endocrinologie Reviews" bleek dat ijzer overbelasting leidt tot hypothyreoïdie bij patiënten met thalassemie.

Overwegingen

Er is een oorzaak-en-gevolg relatie tussen ijzer, bloedarmoede en hypothyreoïdie. Ijzertekort bloedarmoede is moeilijk te corrigeren in het gezicht van onbehandelde hypothyreoïdie, zelfs als je ijzersupplementen nemen. Mensen die herhaalde bloedtransfusies om juiste thalassemie-gerelateerde bloedarmoede ontvangen ontwikkelen ijzer overbelasting, die vaak tot hypothyreoïdie leidt. Aanbevolen dieet hoeveelheid voor ijzer variëren voor volwassenen, variërend van 8 mg voor vrouwen boven de 50 en mannen tot 27 milligram voor zwangere vrouwen. Volwassen vrouwen 50-plussers onder moeten ten minste 18 milligram per dag en dat de toelaatbare inname van de bovenste niveau, die u niet mag overschrijden, 45 milligram per dag. Neem contact op met uw arts voordat u een ijzer supplement te nemen.


gerelateerde artikelen