Ik ziek na het eten van vettig voedsel

July 8

Ik ziek na het eten van vettig voedsel

Hoewel vette voedingsmiddelen aan diverse hygiënische omstandigheden bijdragen, met inbegrip van hoge cholesterol en hart-en vaatziekten, zijn dit ziekten die zich na verloop van tijd ontwikkelen. U verwacht niet dat ziek kort na het eten van vet. Als je dat doet, hebt u een ziekte van de galblaas, en het is mogelijk dat u galstenen hebt.

Galstenen

Meer dan 25 miljoen Amerikanen ontwikkelen galstenen, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. De vorm van de galstenen in je galblaas, een klein orgaan in de buurt van uw maag en alvleesklier die opgeslagen en weer loslaat gal gesynthetiseerd door uw lever. Cholesterol uit het voedsel dat je eet treedt de lever, waar het bindt met verbindingen in Gal. Deze gal stroomt in de galblaas, die opgeslagen totdat u voedsel met een vet eet. De galblaas scheidt de gal in uw maag, waardoor zout verbindingen in de gal te ontbinden van het vet in de voeding. Terwijl de gal wordt opgeslagen in de galblaas, kunnen cholesterol en pigment van de gal verharden in stenen. Deze stenen kunnen zich ophopen in je galblaas of indienen in leidingen, de alvleesklier of uw lagere darmen. Wanneer dit gebeurt, gebieden rondom de stenen worden geïnfecteerd en ontstoken en je ziek voelen.

Symptomen

De helft van mensen met galstenen ontwikkelen nooit symptomen, volgens Jackson/Siegelbaum gastro-enterologie. Voor degenen die symptomen hebben, presenteert galblaas ziekte meestal met intermitterende episoden van knagende pijn die centrum rond het midden of bovenste rechter gedeelte van je buik. De pijn, genaamd biliaire pijn, kan verhogen tijdens de aflevering en kan stralen in uw bovenste terug of achter je borstbeen. U kan overgeven of misselijk voelen. De pijn kan één tot enkele uren duren en gestaag kan verhogen over de afleveringen voordat het vervaagt. Misselijkheid en braken kunnen optreden. Aanvallen opnieuw optreden, maar meestal niet in dezelfde week. Als een aanval blijft bestaan na enkele uren, Raadpleeg een arts omdat een meer ernstige aandoening kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld, kunnen stenen migreren in uw ductus pancreaticus en in de alvleesklier, waar ze kunnen een ontsteking veroorzaken en teweegbrengen van pancreatitis.

Cholecystitis

Terugkerende ontsteking van galstenen kan leiden tot littekenvorming en stijfheid van de galblaas, waardoor een chronische aandoening, de zogenaamde cholecystitis. Symptomen van chronische cholecystitis zijn gas, abdominale nood na maaltijden en chronische diarree. Tijdens acute episoden van cholecystitis, galstenen indienen in de cystic duct, het blokkeren van de stroom van Gal. Wanneer dit gebeurt, kunt u voelen ernstige, stabiele, toenemende pijn die langer aanhoudt enkele uren of meerdere dagen, koorts, koude rillingen, zweten, misselijkheid, braken, verlies van eetlust en buik opgeblazen gevoel. Symptomen worden vaak getriggerd door grote, vette maaltijden, hoewel de symptomen niet tot enkele uren na de maaltijd optreden.

Behandeling

Hebt u deze symptomen, overleggen met uw arts, die waarschijnlijk u naar een gastro-enteroloog verwijzen zal. Als de aanvallen zijn zeldzaam, kan uw arts adviseren dieetveranderingen waarin het verminderen van uw inname van vet voedsel. Voedingsmiddelen niet zal elimineren van galstenen of genezen uw slecht functionerende galblaas, maar een vetarm dieet kan verminderen het risico van het ontwikkelen van nieuwe stenen of triggering biliaire pijn. Vermijd voedsel hoog cholesterol, trans of verzadigde vetten, zoals eieren, margarine, reuzel, boter, volle melkproducten en vette vlees. Zoete, suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen kunnen ook verhogen het risico van het ontwikkelen van galstenen. Vezelrijk voedsel kunnen verminderen het risico van verdere ontwikkeling van galstenen. Vezel verlaagt het slechte cholesterol en scrubs van je darmkanaal. Vermijd ook yo-yo dieting, dat verhoogt het risico van het ontwikkelen van meer galstenen.


gerelateerde artikelen