Wat zijn de oorzaken van vetzuren deposito's op lever?

November 27

Vette lever, medisch bekend als steatosis, is door de Merck Manuals Online medische bibliotheek gedefinieerd als "een abnormale ophoping van bepaalde vetten... binnen levercellen." Het wordt gedacht dat invloed op tussen 10 en 24 procent van de bevolking. Mensen met vette lever ziekte kan moe gevoel of de ervaring van lichte buikpijn, maar meestal zijn er geen symptomen. Vette stortingen kunnen leiden tot aandoeningen van de lever zoals ontsteking, littekens en lever mislukking.

Alcoholisme

De lever speelt de belangrijke rol van de verwerking van de meeste stoffen en toxines die in het lichaam, met inbegrip van alcohol. Wanneer een persoon buitensporige hoeveelheden alcohol verbruikt, levercellen worden veranderd of vernietigd, wat leidt tot vette stortingen. De aandoening kan vooruitgang lever ontsteking of littekens, ook bekend als alcoholische hepatitis en cirrose, respectievelijk. Om te voorkomen beschadiging van de lever, de Amerikaanse Vereniging voor de studie van lever ziekten raadt u aan niet meer dan twee glazen per dag voor mannen en voor vrouwen.

Toxines en farmaceutische producten

Alle toxines en farmaceutische drugs worden verwerkt door de lever. Veel drugs bekend zijn met name schadelijk voor de lever en kunnen leiden tot vette stortingen en bijbehorende complicaties. Voorbeelden hiervan zijn warfarine, methotrexaat, amiodaron, glucocortico├»den, synthetische oestrogenen, tamoxifen, bepaalde antivirale middelen en bepaalde antibiotica. Andere stoffen die schadelijk voor de lever zijn bevatten Stomerij chemische stoffen en industri├źle toxines.

Erfelijke stofwisselingsziekten

Sommige mensen zijn geboren met genetische metabole aandoeningen waarin het lichaam niet in staat proces vetten goed is. Een voorbeeld is lipodystrofie, waar de lichaamseigen vetweefsel breekt om onbekende redenen. Een andere genetische aandoening is dysbetalipoproteinemia, waar de hoge niveaus van vet moleculen zich ophopen in het bloed. Beide van deze ziekten leiden tot vette opbouw in de lever. Vette lever kan ook acuut optreden tijdens de zwangerschap, een zeldzame, maar ernstige aandoening.

Metabool syndroom

Metabool syndroom wordt gekenmerkt door overtollige lichaamsgewicht, insulineresistentie en hoge triglyceride niveaus in het bloed. Insulineresistentie leidt tot de ophoping van vet in de levercellen. Het probleem is verder verergerd omdat het lichaam niet goed afgebroken vetten wordt. Metabool syndroom vormt een aantal gezondheidsrisico's buiten vette lever en de complicaties, zoals diabetes en hart-en vaatziekten.


gerelateerde artikelen