Chemo & bijwerkingen van de straling met een hersentumor

July 24

Chemo of chemotherapie, impliceert het gebruik van drugs te vernietigen kankercellen of stoppen ze te vermenigvuldigen, terwijl de therapie van de straling is het gebruik van high-powered straling om kankercellen te vernietigen. Kankercellen zijn meer vatbaar voor zowel de chemotherapie en de straling, maar normale hersencellen en andere cellen in het lichaam kunnen ook worden beïnvloed door deze behandelingen. De bijwerkingen van deze behandelingen is afhankelijk van de dosis, de duur van de behandeling en het soort drug of straling gebruikt. Verschillende systemen in het lichaam worden beïnvloed.

Centrale zenuwstelsel

Normale hersenweefsel kan beschadigd worden door de therapie van de straling, met enig verlies van hersenfunctie als grote gebieden van de hersenen worden blootgesteld aan straling, volgens de American Cancer Society. Geheugenverlies, veranderingen van de persoonlijkheid en het verlies van concentratie zijn enkele van de problemen die kunnen ontstaan door radiotherapie. Hoofdpijn en prikkelbaarheid zijn ook mogelijke bijwerkingen van hersenen straling. Straling necrose, een grote massa van dood weefsel op het terrein van de straling dat chirurgische verwijdering verlangen kan, wordt ook beschreven door de Amerikaanse Kankervereniging. Volgens de American Society of Clinical Oncology is een langzame daling in intellectuele prestaties ook mogelijk, maar de bijwerkingen veel minder met verbeterde technologie zijn. Cisplatine en carboplatin, chemotherapie, gebruikt kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken bij gevoelige patiënten met hersentumoren, zegt de American Cancer Society.

Digestive System

Misselijkheid en braken zijn vaak voorkomende bijwerkingen van radiotherapie en chemotherapie, behandeling van hersentumor genoemd door de American Cancer Society. Mond zweren, verlies van eetlust en diarree zijn mogelijke bijwerkingen met chemotherapie in hersentumoren.

Hematologische systeem

Het beenmerg, met haar snel scheidslijn cellen, wordt gemakkelijk beïnvloed door chemotherapie. Onderdrukking van het beenmerg leidt tot lage bloed cellen. Bloedarmoede, zwakte en vermoeidheid; lage witte cel telt, met verminderde lichaam weerstand tegen infecties; en lage bloedplaatjes, met gemakkelijk blauwe plekken en bloedingen zijn al genoemd door de American Cancer Society bijwerkingen van chemotherapie bij patiënten met hersentumor.

Andere bijwerkingen

Huidveranderingen zoals haaruitval en verkleuring worden gezien met zowel radiotherapie en chemotherapie. Lokale reacties op de site van radiotherapie bevatten dunner worden van de huid, droogheid en blaarvorming. Nierschade wordt gezien met sommige bepaalde drugs gebruikt in de chemotherapie van hersentumoren, zoals cisplatine en carboplatin. Therapie van de straling veroorzaakt schade aan genetisch materiaal, die, volgens de American Cancer Society, kan resulteren in een tweede vorm van kanker die zich voordoen in weefsels over het gebied van de hersentumor als de botten van de schedel of de hersenvliezen, de dekking van de hersenen. Dus, een botkanker of een Meningeoom kan ontstaan in een gebied dat eerder is blootgesteld aan de therapie van de straling voor een hersentumor.


gerelateerde artikelen