Wat zijn de psychische bijwerkingen van Creatine?

June 30

Wat zijn de psychische bijwerkingen van Creatine?

Creatine is een verbinding die wordt gesynthetiseerd in je lichaam door de alvleesklier en gebruikt voor de productie van energie in uw skeletspieren, met 95 procent van creatine in je spieren opgeslagen en de resterende 5 procent in je hersenen. Creatine kan ook ingenomen worden als een voedings supplement en ergogenic steun ter vergroting van de oefening prestaties, voornamelijk spier macht en kracht. Creatine is een goed bestudeerde stof; echter, zijn de gevolgen voor uw hersenen en mentale toestand minder begrepen.

Creatine en de hersenen

Creatine kruist gemakkelijk de bloed - hersen barrière, een beschermende barrière rond je hersenen die is ontworpen voor het weren van schadelijke chemische stoffen en toxines. Eenmaal in de hersenen, een molecule creatine bindt met een fosfaat-molecuul maken de samengestelde creatine fosfaat of CP. CP is een energiek vorm van creatine die kan verhoging van het energieverbruik van je hersenen. De aanwezigheid van CP in je hersenen cognitie en geheugen kan verbeteren, maar ook, sommige bijwerkingen kan hebben volgens "Fysiologie van Sport en oefening" door Jack H. Wilmore et al..

Neurotransmitter functie

Creatine kan invloed hebben op de productie van neurotransmitters van de hersenen, die hormoon-achtige chemische stoffen geproduceerd in je hersenen die zowel neurologische aandoeningen en hormonale effecten op je lichaam hebben. Dopamine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor de gevoelens die is gekoppeld aan de motivatie en plezier, en kan worden beïnvloed door de aanwezigheid van CP in je hersenen. Verlaagde niveaus van dopamine kunnen het verhogen van de symptomen die gepaard gaan met depressie, psychose en schizofrenie. Creatine suppletie wordt niet aanbevolen als u lijdt aan een van deze voorwaarden.

Creatine en serotonine

Hoewel niet overtuigend, creatine kan invloed hebben op de productie van serotonine, die een samengestelde geproduceerd in je hersenen dat voornamelijk in je darmkanaal, bloedplaatjes, en de rest van uw centrale zenuwstelsel schuilt, volgens "Journal of hyperplasie Research." Serotonine heeft vele functies, met inbegrip van de regulering van stemming, eetlust, slaap, geheugen en leren. Wanneer er grote hoeveelheden van creatine is in je hersenen, serotonine productie onderdrukt kan worden, waardoor het risico van het ontwikkelen van enkele van de symptomen geassocieerd met lage serotonineniveaus, zoals gewichtstoename, minder insuline secretie, depressie en afgenomen van leren.

Creatine en uitdroging

Een bekende effect van creatine suppletie is spier hydratatie, waarbij het bewaren van het lichaam water in uw skeletspieren samen met creatine. Spier hydratatie kan verlaten minder water beschikbaar voor de rest van je lichaamscellen optimaal functioneren veroorzaakt een staat van uitdroging. Uitdroging, of een gebrek aan water, kan invloed hebben op je hersenen door het verminderen van bloed stroom en zuurstof levering aan hersencellen. Dit kan ertoe leiden dat u te vaag of licht in het hoofd voelen en uw risico van het ontwikkelen van acute angst, nervositeit en verwarring kan verhogen.


gerelateerde artikelen