Antiseptische Vs. ontsmettingsmiddel

November 8

Antiseptische Vs. ontsmettingsmiddel

Antiseptica en desinfecteermiddelen zijn de basisinstrumenten van de reinigings- en schoonmaken, maar het verschil tussen de twee stoffen is onduidelijk. Te weten het verschil tussen antiseptica en desinfecteermiddelen en hoe elke werken aan steriliseren wonden of oppervlakken kan helpen u Selecteer het meest geschikte product voor uw behoeften.

Verschil

Zowel antiseptica en desinfecteermiddelen elimineren ziekte-veroorzakende organismen, merkt het Mount Sinai departement microbiologie. Het verschil zit in hoe elke stof wordt gebruikt. Antiseptica worden toegepast op levende huid of weefsel om te voorkomen dat infectie, overwegende dat ontsmettingsmiddelen worden toegepast op oppervlakken, apparatuur of andere levenloze objecten. Ontsmettingsmiddelen zijn sterker en meer giftig dan antiseptica, omdat ze worden toegepast op oppervlakken, niet levend weefsel.

Betekenis

Sterilisatie doodt of verwijdert alle levende organismen, met inbegrip van virussen, bacteriën en cellen, van een object, verklaart de berg Sinaï. Ontsmetting doodt of verwijdert van de ziekte-veroorzakende organismen, maar niet noodzakelijkerwijs alle organismen aanwezig zijn op een object. Hitte, straling, filtratie of chemische processen worden gebruikt voor het steriliseren van objecten zoals medische instrumenten of chirurgische of laboratoriumapparatuur. Als deugdelijk afgesloten, blijft een gesteriliseerde object steriel zijn totdat de verzegeling verbroken is. Sterilisatie is ongewoon buiten ziekenhuis of laboratorium instellingen. In de meeste situaties is desinfectie passend.

Biociden

Een biocide is een chemische stof die tegen organismen handelt. Deze chemische stoffen zijn de actieve ingrediënten in antiseptica en desinfecteermiddelen. Biociden worden ingedeeld als die organismen doden of degenen die een remmende werking van groei. Gemeenschappelijke antiseptica zijn chloorhexidine, Jood, 70 procent ethanol en 3% waterstofperoxide, volgens de berg Sinaï. Gebruikte ontsmettingsmiddelen omvatten alcohol, Glutaaraldehyde, jodium, koper sulfaat, ozon en chloor gas. Sommige agenten, zoals chloorhexidine en jodium, kunnen worden gebruikt als een antisepticum of ontsmettingsmiddel.

Functie

Antiseptica en desinfecteermiddelen werken op dezelfde manier. De agenten doordringen de celwand van het organisme, zoals bacteriën. In de cel, is de actie afhankelijk van de specifieke chemische stof, opgenomen in het antisepticum of ontsmettingsmiddel. In het algemeen, antiseptische en desinfecterende agenten beschadigen het celmembraan, cellulair metabolisme verstoren of wijzigen van de permeabiliteit van de celwand.

Weerstand

Niet alle organismen reageren op alle ontsmettingsmiddelen en antiseptica, en sommige organismen ontwikkelen tolerantie voor of resistentie. Sommige soorten organismen zijn natuurlijk bestand tegen bepaalde soorten biociden. Bijvoorbeeld, bacteriën ingedeeld als gram-negatieve, waaronder Escherichia coli en Staphylococcus aureus, zijn doorgaans beter bestand tegen biociden dan andere soorten bacteriën. Mutaties in de virussen of bacteriën kunt verworven resistentie aan gebruikte agentia.


gerelateerde artikelen