Wat betekent vezelrijk op een voedseletiket?

February 8

Wat betekent vezelrijk op een voedseletiket?

Voedseletiketten zijn belangrijk voor het begrijpen van de voedingswaarde van levensmiddelen. Sommige informatie op een voedseletiket is zeer specifiek, zoals het aantal milligrammen van een bepaalde vitamine gemeten portie. Soms vergeleken voedsel etiketten gebruik relatieve termen zoals "hoog" of "laag" bij het beschrijven van hoeveel van een voedingsstof--zoals voedingsvezels--voedsel delen bevatten met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden of ADH's.

Belang van voedingsvezels

Voedingsvezels is gevonden in een grote verscheidenheid van voedsel, maar vooral rijke bronnen omvatten de meeste vruchten en groenten, volle granen en peulvruchten--zoals bonen en erwten. De standaard Amerikaanse dieet is meestal te laag in voedingsvezels, die tot verschillende problemen zoals spijsvertering problemen en hart-en vaatziekten bijdragen kan. Voedingsvezels is gecategoriseerd als oplosbaar in water of onoplosbaar. Oplosbare vezels, zoals pectine, helpen controle uw bloedcholesterol niveaus en het voorkomen van de pieken van de bloedsuiker. Onoplosbare vezels, zoals cellulose, bijdragen meer aan spijsvertering gezondheid omdat ze helpen opruimen uw darmen, verzachten kruk en voorkomen van obstipatie.

ADH voor voedingsvezels

Het Institute of Medicine en de Harvard School of Public Health raden dat kinderen en volwassenen 14 gram van vezel consumeren voor elke 1000 calorieën van voedsel dat ze op een dagelijkse basis eten. Bijvoorbeeld, als u 2500 calorieën dagelijks gemiddeld verbruiken, moet u streven naar het krijgen van ten minste 35 gram voedingsvezels. Meest volwassen vrouwen tussen de leeftijden van 19 en 50 nodig ongeveer 25 gram vezels, terwijl mannen in dezelfde leeftijdsgroep nodig ongeveer 38 gram. Mannen moeten meer vezels omdat zij meestal groter dan vrouwen zijn en ze meer calorieën verbruiken. Vezel aanbevelingen zijn minder voor volwassenen ouder dan 50, omdat zij meestal minder eten.

Vezelrijk definitie

De meeste voedingsstoffen moeten worden aangegeven op het etiket "Voeding feiten" als een percentage van de dagwaarde of RDA, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration. Voor een levensmiddel moet worden beschouwd "hoog in vezel" of "vezelrijk" door FDA-normen, moet het ten minste 20% van de RDA per portie bevatten. Een portie moet daarentegen voor een levensmiddel beschouwd als laag in een bepaalde voedingsstof, bevatten niet meer dan 5% van de RDA. De term "goede bron van vezels" op het etiket een enkele portie van het voedsel betekent bevat tussen 10 en 19 procent van de RDA.

Overwegingen

Definities over voedseletiketten is afhankelijk van de maten, die zijn gestandaardiseerd volgens type van voedsel serveren. Vergelijkbare soorten voedsel, zoals een sneetje wit brood en een sneetje volkoren brood, worden gemakkelijk vergeleken in termen van vezels en andere voedingsstoffen. Zo is de vergelijking van een sneetje brood met een 1-ounce portie noten of een 1-cup portie havermout aan de andere kant, niet zo eenvoudig omdat de bedragen verschillend zijn. Bijvoorbeeld, kunnen sommige uitstekende bronnen van vezels niet worden gelabeld hoog in vezel als hun porties klein zijn. Bovendien gebruiken voedseletiketten 25 gram vezels als de gemiddelde waarde van de RDA, wat de term betekent "vezelrijk" geldt meer vrouwen dan mannen, die dichter 38 gram per dag willen.


gerelateerde artikelen