Wat Is de taak van de longen?

November 8

Wat Is de taak van de longen?

De longen zijn een gekoppelde set van organen in je borst die breng zuurstofrijke lucht in je lichaam en laat je te ontdoen van een cellulaire afval product genaamd van kooldioxide. Een ondersteunende rol uitvoeren je longen ook in uw lichaam regulering van de relatieve zuurgraad van je bloedbaan.

De basisprincipes

Verleden uw neus en mond begint de doorgang naar uw longen met uw luchtpijp of luchtpijp, volgens de Nemours-Stichting. Aan het eind vertakt uw luchtpijp in de twee primaire airways de hoofdstam bronchiën, die elk een één Long invoert. Binnen elke Long takken de belangrijkste bronchiën verder in kleinere bronchiën, toen in nog kleinere trajecten genaamd bronchioli, die ongeveer zo dik als een mensenhaar. Elk van uw longen bevat ongeveer 30.000 bronchioli. Aan zijn einde bevat elke Bronchiolus bosjes minuscuul air zakjes genaamd de longblaasjes, die op hun beurt een dekking van kleine bloedvaten haarvaten genoemd hebben. Je longen hebben een totaal van ongeveer 600 miljoen longblaasjes.

Leveren van zuurstof

Als je inademt, lucht je longen via de bronchiën invoert, dan passeert beneden de bronchioli in de longblaasjes, de Nemours Foundation verklaart. Zoals de longblaasjes met lucht vullen, wordt je longen uitbreiden. Met elke inkomende adem overgaat zuurstof van de longblaasjes naar hun omliggende haarvaten, waar het vervolgens gekoppeld aan rode bloedcellen in je bloedbaan. Vervolgens passeert dit zuurstofrijk bloed naar je hart, welke pompen het bloed en de zuurstof aan de rest van je lichaam leveren. Deze zuurstof je cellen vervolgens gebruiken voor het uitvoeren van de verschillende processen die u levend van dag tot dag houden.

Afvalverwijdering

Als je cellen hun verschillende taken uitvoeren, maken ze kooldioxide en andere vormen van afval, de Nemours Stichting notities. Deze afvalstoffen worden doorgegeven in je bloedbaan terug naar uw longen, via de haarvaten rondom de longblaasjes. Wanneer je uitademt, passeren deze afvalstoffen omhoog uw longblaasjes, de bronchioli en de bronchiën totdat ze je luchtpijp bereikt en uit uw lichaam uw mond of neus passeren. Naast het passeren van afvalmateriaal, warmte je longen ook van uw lichaam interieur, waardoor u uw interne temperatuur regelen.

Regulering van de zuurgraad

De concentratie van kooldioxide en bepaalde andere stoffen in je bloedbaan invloeden van uw bloed relatieve zuurgraad of pH, volgens Discovery Health. De concentratie van deze stoffen ook van invloed op de zuurgraad van uw cerebrospinale vloeistof. Op zijn beurt, de zuurgraad van uw bloed en hersenvocht van invloed is op het deel van uw autonome-- of onbewuste--zenuwstelsel dat de snelheid van de ademhaling bepaalt. Dientengevolge, wanneer uw bloedspiegels van kooldioxide stijgen, uw ademhalingstarief automatisch verhoogt en uw longen de opbouw van kooldioxide verwijderen uit uw lichaam. Uw ademhalingstarief zal ook toenemen als uw bloed zuurstofniveaus vallen.

Clearing irriterende stoffen

De aanwezigheid van irriterende stoffen, zoals stuifmeel en rook, in uw luchtwegen triggers ook deel van het autonome zenuwstelsel, Discovery Gezondheidscahiers. In reactie op deze trigger, de spieren die is gekoppeld aan uw longen contract, dwingt u hoest of niest. Op zijn beurt, hoest en niest duidelijk irriterende stoffen uit uw luchtwegen en longen.


gerelateerde artikelen