Oorzaken van gevoelloosheid in de extremiteiten

March 24

Oorzaken van gevoelloosheid in de extremiteiten

De netwerken van de zenuwen in het lichaam zijn verdeeld in twee grote zenuwstelsel: het zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en het perifere zenuwstelsel bestaat uit de zenuw netwerken buiten de hersenen en het ruggenmerg. Zenuwen zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van sensatie op alle gebieden van het lichaam. Factoren die invloed hebben op de normale zenuw signalering kunnen ertoe leiden dat gevoelloosheid in de extremiteiten.

B12-deficiëntie

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is voor de juiste metabolisme, evenals de vorming van rode bloedcellen en het onderhoud van de werking van het centrale zenuwstelsel. Wanneer er niet genoeg B12 in het lichaam, zijn de rode bloedcellen kan niet goed vormen. Het gebrek aan rode bloedcellen toe te schrijven aan een B12-deficiëntie heet pernicieuze anemie. Een B12-tekort kan zich ontwikkelen als gevolg van een laag B12 of ziekten die leiden tot een onvermogen om te absorberen B12, zoals alcoholisme, ziekte van Crohn en coeliakie dieet. Eerste symptomen van een vitamine B12-deficiëntie zijn diarree, vermoeidheid, gebrek aan energie, verlies van eetlust, bleke huid, moeite zich te concentreren en kortademigheid. Zoals de deficiëntie verergert, raken zenuwen beschadigd, waardoor verwarring, depressie, en gevoelloosheid en tintelingen in de handen en voeten.

Hernia schijf

De wervelkolom bestaat uit een kolom van botten wervels, die worden opgevangen door kleine pads van kraakbeen, schijven genoemd. Deze schijven absorberen schokken en toestaan dat de wervelkolom te verplaatsen. Schijven hebben twee lagen: een laag, genoemd de nucleus, en een buitenste laag, genoemd de cirkelring. Een hernia schijf is een aandoening die optreedt wanneer de kern uit door de cirkelring duwt en één van de zenuwwortels in de wervelkolom comprimeert. Wanneer de zenuw wordt gecomprimeerd, kan dit pijn die begint in de rug en reist langs de lange zijde van het been veroorzaken. Gevoelloosheid en zwakte kunnen ook ontwikkelen in de ledematen, extremiteiten, schouder, hals en borst. Een schijf wordt meestal als gevolg van de degeneratie van de schijven als gevolg van het verouderingsproces, herniated volgens MayoClinic.com. Andere oorzaken zijn onder andere ongepaste heavy lifting of lichamelijk letsel.

Transient Ischemic Attack

Een transient ischemic attack treedt op wanneer de bloedstroom door een ader is tijdelijk is geblokkeerd door een bloedstolsel, stoppen van de bloedtoevoer naar de hersenen. Een transient ischemic attack is vergelijkbaar met een beroerte, maar in tegenstelling tot een beroerte, het veroorzaakt geen blijvende symptomen. Een van de meest voorkomende symptomen van een transient ischemic attack is plotselinge gevoelloosheid en zwakte in het gezicht, ledematen en extremiteiten, meestal op slechts één zijde van het lichaam. Andere symptomen omvatten plotselinge verwarring, moeilijk spreken, moeite anderen te begrijpen, duizeligheid, verlies van evenwicht en plotselinge hoofdpijn. Volgens de American Heart Association, een derde van de mensen die een transient ischemic attack hebben zal een volledige lijn hebben later in hun leven, dus het is belangrijk om behandeling als een transient ischemic attack optreedt.


gerelateerde artikelen