Kan Lipitor veroorzaken bloedarmoede, lage Calcium & laag HDL?

July 10

Kan Lipitor veroorzaken bloedarmoede, lage Calcium & laag HDL?

Lipitor, die de geslachtsnaam Atorvastatine calcium heeft, behoort tot een klasse van cholesterolverlagende medicijnen statines genoemd. Lipitor wordt gebruikt met een vetarm dieet tot lagere slechte cholesterol en triglyceriden in uw bloed. Hoog cholesterolgehalte te verlagen, vermindert het risico van coronaire hart-en vaatziekten, hartaanval, slag, angina en hoge bloeddruk. Lipitor veroorzaakt hogere niveaus van high density lipoproteïne, of HDL, cholesterol. Lipitor kan ook bijdragen tot bloedarmoede en hoge calciumgehalte.

Lipitor en laag HDL

Lipitor helpt verhogen uw high-density lipoproteïne, of HDL, cholesterol, die het risico op hart-en vaatziekten verlaagt, volgens Drugs.com. HDL is vaak het goede cholesterol genoemd. HDL is gunstig omdat het teveel cholesterol in uw lichaam pikt en het terug aan uw lever neemt, waar het wordt afgebroken. Hoe hoger uw HDL-niveau, de minder LDL, of slechte cholesterol, u hebt in uw bloed.

Lipitor en bloedarmoede

Lipitor kan hemolytisch bloedarmoede, volgens Drugs.com. Hemolytisch bloedarmoede is een aandoening waarbij rode bloedcellen sneller dan het beenmerg worden vernietigd kan laten. Lipitor kan leiden tot deze vernietiging van rode bloedcellen. Symptomen van hemolytisch bloedarmoede zijn vermoeidheid, bleke huid, kortademigheid en geelverkleuring van de huid. Neem contact op met uw arts als u deze symptomen optreden terwijl u Lipitor nemen.

Lipitor en lage Calcium

Lipitor supplementen kunnen calciumgehalte in uw bloed verhogen. Calcium is een actieve ingrediënt in Lipitor tabletten. Overdosis Lipitor kan leiden tot een hoger dan normaal niveau van calcium in je bloed. Zich bewust zijn van de symptomen van teveel calcium en medische hulp inroepen. Symptomen zijn zwakte, spier schokbewegingen, bot pijn, obstipatie en veelvuldig urineren.

Lipitor administratie

Lipitor is beschikbaar als een tablet genomen door mond met of zonder voedsel. Neem de voorgeschreven dosering van Lipitor. Stop niet met Lipitor zonder te praten met uw arts. Een low-cholesterol en lage-vet dieet eten terwijl u Lipitor nemen. Vermijd grapefruits en grapefruitsap terwijl u op Lipitor therapie bent.


gerelateerde artikelen