Wat zijn de oorzaken van de nierstenen & galblaas stenen?

April 20

Nierstenen en galstenen zijn een gevolg van een opeenhoping van chemische deeltjes in de nieren en de galblaas, respectievelijk. Het chemische deeltje is groot genoeg, kan leiden tot verstopping die in pijn resulteert. Met galstenen, pijn vaak manifesteert zich als buikpijn na een vette maaltijd. Nierstenen kan pijn veroorzaken wanneer urineren als gevolg van stenen blokkeert de ureter.

Niersteen oorzaken

Niersteen vorming treedt op wanneer de mineralen die zijn opgebouwd in de nieren, vaak als gevolg van de met minimale water of vochtinname in het dieet. Dit staat bekend als oververzadiging, neemt nota van de New York Times Health Guide. In normale omstandigheden gebruikt de nier water te ontbinden de bebouwde minerale deeltjes die ontstaan als gevolg van calciumoxalaat, calciumfosfaat, urinezuur en andere afvalstoffen deeltjes. De opgeloste mineralen worden uitgescheiden uit het lichaam tijdens het plassen. Als er niet genoeg water, vormen de mineralen potentieel pijnlijke deposito's. Werkelijke steenvorming gevolg van buitensporige calcium of vitamine D inname, volgens MayoClinic.com. Mannen zijn meer kans op het ontwikkelen van nierstenen, die in de familie lopen. Obesitas, met diëten hoog in suiker, zout en eiwit, kunt verhogen het risico van steenvorming.

Galsteen oorzaken

Er zijn twee soorten galstenen: cholesterol en pigment gebaseerde stenen. Cholesterol stenen optreden meestal wanneer grote hoeveelheden van cholesterol geproduceerd en gemengd met Gal in de galblaas krijgen. Pigment stenen het gevolg zijn van andere ziekten, zoals levercirrose en sikkelcelanemie, volgens de nationale spijsvertering ziekten informatie Clearinghouse. Hoewel deze directe oorzaken meestal gekoppeld aan de vorming van galstenen zijn, zijn er verschillende andere risicofactoren. Vrouwen hebben veel kans dan mannen om te ervaren van de vorming van galstenen. Obesitas is een factor, en diëten hoog in cholesterol en laag in vezel bijdragen aan obesitas en galstenen. Ook zijn genetische oorzaken betrokken; het lijkt erop dat galstenen in de familie kunnen worden uitgevoerd.

Behandeling

De aanwezigheid van nierstenen of galstenen in de afwezigheid van symptomen wordt niet beschouwd als een ernstige medische aandoening die behandeling. Behandeling wordt vaak gegeven als pijn ook overdreven is om het handhaven van een bepaalde kwaliteit van leven. De aanwezigheid van stenen geven echter een ander onderliggend probleem dat moet worden behandeld. Mensen die vermoeden dat zij beschikken over nierstenen en galstenen moet een arts raadplegen.

Wanneer behandeling vereist is, beide typen voorschrijven chirurgie, maar chirurgie is gemeenschappelijker met galstenen. Niersteen behandeling treedt meestal op met Extracorporale shock wave lithotripsy. Dit is een minimaal invasieve optie die schokgolven buiten het lichaam gebruikt te breken de nierstenen. Deze behandeling is zelden gebruikt met galstenen en chirurgie verdient de voorkeur indien beschikbaar aan de patiënt. De aanwezigheid van galstenen resulteert meestal in de verwijdering van de gehele galblaas, die wordt beschouwd als een niet-essentiële orgel.


gerelateerde artikelen