Ziekten die delen van de symptomen van Multiple sclerose

December 6

Medisch beoordeeld door
George Krucik, MD, MBA

Ziekten die delen van de symptomen van Multiple sclerose

Multiple sclerose of MS, is een chronische ziekte die invloed op de hersenen en het ruggenmerg. MS vernietigt een stof genaamd myeline, die omringt zenuwvezels en is noodzakelijk voor de overdracht van zenuwprikkels. Vele andere ziekten en aandoeningen invloed op het zenuwstelsel en delen van symptomen met MS. Dit maakt de diagnose van bepaalde neurologische aandoeningen soms een verwarrend proces. Laboratoriumtests, MRIs, en de geschiedenis van de patiënt van ziekte hulp om een diagnose te bevestigen.

Systemische Lupus erythematodes

Systemische lupus erythematosus is een chronische auto-immune aandoening die van invloed is op het hele lichaam. Het veroorzaakt vaak artritis symptomen, en een uitslag in de neus en de wangen. Nier en bloed betrokkenheid zijn gemeenschappelijk.

Systemische lupus erythematosus onderscheiden van MS kunnen uitdagende, vooral wanneer het is nog vroeg in de loop van de ziekte. De twee ziekten delen de symptomen van extreme vermoeidheid, zwakte, gevoelloosheid, visie problemen, milde cognitieve stoornissen, problemen met de spijsvertering en depressie, volgens de Stichting Multiple sclerose. Bovendien, zowel systemische lupus erythematosus MS kan hebben en positieve resultaten voor een bloedonderzoek ANA genoemd, of antinuclear antilichaam.

Acute gedissemineerde encefalomyelitis

Zoals MS is acute gedissemineerde encefalomyelitis een andere ziekte die schade aan de myeline in de hersenen en het ruggenmerg veroorzaakt. Het wordt meestal veroorzaakt door een reactie op een vaccinatie of op een virus, volgens de National Institute of Neurological Disorders en beroerte. De ziekte doet zich voor als een enkele aanval, en heeft geen terugkerende episoden, evenals van MS.

Het intreden van deze voorwaarde wordt soms verward voor vroege, ernstige symptomen van MS. Symptoms van de wanorde die vergelijkbaar zijn met MS omvatten, vermoeidheid, zwakte, visie verstoringen, gevoelloosheid, coördinatieproblemen en verlamming.

Het syndroom van Sjogren

Het syndroom van Sjogren is een andere chronische auto-immune ziekte waaraan meerdere lichaamssystemen. Haar belangrijkste effecten zijn op de slijmvliezen van het lichaam, waardoor droge ogen en droge mond. Het kan ook invloed hebben op de hersenen, nieren, lever, bloedvaten en longen, volgens de National Institute of Neurological Disorders. Het syndroom van Sjogren treedt soms op samen met andere auto-immune ziekten zoals reumatoïde artritis of systemische lupus eythematodes. Symptomen van het syndroom van Sjogren kunnen worden lichte of ernstige, en de neiging om te komen en gaan na verloop van tijd.

Sommige gelijkenissen tussen MS en Sjogren van zijn spierpijn, gevoelloosheid, problemen met de spijsvertering, en moeite met spreken en slikken.


gerelateerde artikelen