Voedingswaarde verschil tussen rode & gele aardappelen

September 24

Voedingswaarde verschil tussen rode & gele aardappelen

Ter verbetering van de gezondheid en vitamine en minerale inname te maximaliseren, moet je een regenboog van groenten en fruit per dag eten volgens voedsel en voeding specialist Julie tuin-Robinson. Terwijl deze verklaring zou kunnen beelden van rode aardbeien en paarse kool roepen, wilt u misschien een kijkje nemen op de regenboog van kleuren aardappelen komen in. Zo nu en dan een gekleurde aardappel eten kan zeker helpen variëren van uw inname van nutriënten. Hoewel het voedingsprofiel van de rode en gele aardappel zijn vergelijkbaar, zijn er enkele verschillen waardoor u wilt eten een boven de andere.

Vergelijken van de calorieën

Als u op zoek bent naar een lager-calorie-aardappel, dekt de rode aardappel iets uit de gele aardappel. Een gedeelte van de 85 gram van een rode aardappel, die ongeveer 1/2 kopje is, bevat 70 calorieën, terwijl het dezelfde grootte serveren van een gele aardappel 77 calorieën bevat. Zeven calorieën niet klinkt misschien als veel van een verschil, maar hier en daar een paar calorieën opslaan kan oplopen in de loop van een dag, dat met name belangrijk is gezien het feit dat de meeste Amerikanen meer calorieën eten dan ze nodig, volgens de richtlijnen van het dieet 2010 voor Amerikanen hebben.

Eiwitten, vetten en koolhydraten--Oh mijn!

Als het gaat om eiwitten, vetten en koolhydraten, een rode aardappel is lager in koolhydraten en een betere bron van eiwitten dan een geel, en beide zijn vetvrij. Een portie 85 gram een rode aardappel bevat 2 gram eiwit, 15 gram koolhydraten en 1 gram vezels, terwijl het dezelfde serveren van een gele aardappel 1,5 gram eiwit, 19 gram koolhydraten en 1 gram van vezel bevat. Echter, als u uw koolhydraten voor bloedsuiker controle kijkt, de gele aardappel kan maken een betere keuze, met een glycemische index van 58 voor een gekookte gele verscheidenheid versus 89 voor een gekookte rode. Een voeding met een hoge GI--70 of hoger--verhoogt de bloedsuikerspiegel meer dan een lagere GI. Nog steeds, GI voor zelfs de dezelfde aardappelen varieert afhankelijk van land van oorsprong, volgens de Amerikaanse aardappel Board.

Antioxidant Power

Antioxidanten zijn stoffen die beschermen je cellen tegen schade en kunnen helpen voorkomen of uitstellen van het ontstaan van chronische ziekten zoals hart-en vaatziekten of kanker. Zowel de rode als de gele aardappelen zijn een goede bron van antioxidanten. In feite, is de rode en gele kleuren verantwoordelijk voor enkele van haar macht antioxidant. Hoewel beide aardappelen een uitstekende bron van vitamine C zijn, is de rode aardappel rijker aan anthocyanen en de gele aardappel carotenoïden.

Gele gaan voor ijzer en Calcium

De rode aardappel kan mogelijk lager in calorieën en koolhydraten, maar de gele aardappel is een betere bron van ijzer en calcium. Een portie 85 gram een gele aardappel bevat 1.3 milligrammen van ijzer en 15 milligram calcium, terwijl het dezelfde serveren van rood 0.7 milligram ijzer en geen calcium bevat. Ijzer is nodig om rode bloedcellen en calcium is belangrijk voor de gezondheid van het been. Volwassen mannen en vrouwen ouder dan de leeftijd van 50 noodzaak 8 mg ijzer die per dag, en vrouwen tussen de leeftijden van 19 en 50 nodig 18 mg ijzer per dag. Calcium behoeften voor volwassenen variëren van 1.000 tot 1.200 mg per dag.


gerelateerde artikelen