Voeding invloed heeft op de menstruele cyclus?

January 24

Voeding invloed heeft op de menstruele cyclus?

De menstruele cyclus omvat wijzigingen in hormoonspiegels en het vergieten van bloed. De gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Geproduceerd tijdens de menstruele cyclus, zoals oestrogeen en progesteron, hormonen zijn nodig om gezondheid te behouden. Dientengevolge, hebben veranderingen in de hormoonspiegels een grote impact op de menstruele cyclus. Aangezien de hormoonproductie wordt beïnvloed door dieet, beïnvloedt dieet ook de menstruele cyclus.

PMS

Premenstrueel syndroom is een veel voorkomende aandoening die geestelijke en lichamelijke effecten op vrouwen heeft. Het typisch treedt op 14 dagen in de menstruatiecyclus en kan tot 2 weken duren. PMS wordt gekenmerkt door stemmingswisselingen, gewichtstoename, opgeblazen gevoel en hoofdpijn. Deze symptomen kunnen worden verergerd door de consumptie van de cafeïne, zout, suiker, alcohol en levensmiddelen met een hoog in vet. Aangezien voedsel het hunkeren naar ook symptomatisch voor PMS zijn, kunnen vermijden van levensmiddelen met een hoog in vet bijzonder moeilijk in deze tijd.

Onregelmatigheid

Gewichtsverlies kan leiden tot een onregelmatige menstruatiecyclus of amenorroe, stopzetting van de menstruatie. Amenorroe wordt geassocieerd met vrouwen die hebben van eetstoornissen, zoals anorexia nervousa, waarbij de weigering om te eten als gevolg van angst voor het steeds vet. Onregelmatige menstruatie kunnen ook leiden tot gebrek aan goede voeding of diëten hoog in koolhydraten. Overmatig alcohol gebruik oorzaken onregelmatigheid evenals door te interfereren met de lever de mogelijkheid om het metaboliseren van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. De afname van de bloedsuikerspiegel als gevolg van oestrogeen en progesteron zijn specifiek een zorg voor vrouwen met diabetes.

Heavy bloeden

Volgens «««FamilyEducation.com verliezen vrouwen 1/4 kop van bloed tijdens een normale menstruatiecyclus en nog meer wanneer de stroom is zwaar. Ijzer, welke reizen door het bloed, is ook verloren tijdens de menstruatie. Zware bloeden die optreedt voor 2 of meer opeenvolgende maanden mogelijk het resultaat van laag progesterongehalte. Dit is van bijzonder belang voor vrouwen met bloedarmoede die al niet genoeg ijzer in hun lichaam hebben. Ijzer kan worden gebruikt als onderdeel van een multi-vitamine of door bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte en vis.

Dieetveranderingen

Er zijn verschillende dieetveranderingen die regelmatige perioden kunnen bevorderen. Een is het verminderen van de hoeveelheid eenvoudige koolhydraten gevonden in gebakken goederen en frisdrank, en verhogen van de hoeveelheid voedsel met complexe koolhydraten zoals linzen, havermout en sojamelk. Vis en pluimvee zijn voorkeur in tegenstelling tot vlees, dat hoog in vet worden kan. Multivitaminen, met name die welke calcium en magnesium zijn, zijn ook voordelig evenals vissen olie supplementen. Toegenomen consumptie van groente-, fruit- en water kan ook de menstruele cyclus te reguleren en verminderen van symptomen van PMS.

Soorten diëten

Vegetariërs en niet-vegetariërs ervaring aanzienlijk verschillende menstruele cycli, volgens een studie gepubliceerd in de editie van December 1986 van "Vruchtbaarheid en steriliteit." De meerderheid van de niet-vegetariërs in deze studie onderhouden vrij constant niveau van estradiol en progesteron wat in regelmatige menstruatiecyclus resulteerde. Vegetariërs, aan de andere kant, had aanzienlijke verlagingen van estradiol en progesteron tijdens hun menstruele cyclus. De meerderheid van hun cycli waren zeer onregelmatig en heeft plaatsgevonden in het uitblijven van de eisprong.


gerelateerde artikelen