Wat zijn de oorzaken van terugkerende nierstenen?

December 26

Volgens Canadese nephrologist R. Ross Marton en collega's zijn gemeenschappelijke oorzaken van recidiverende nierstenen een laag volume van urine en ook hoge urinaire niveaus van urinezuur, oxalaat of calcium. Hoge urinezuur wordt vaak veroorzaakt door jicht of diabetes. Hyperoxalurie kan worden veroorzaakt door dieet bij mensen die vormen van terugkerende nier steen. Het is onbekend wat de oorzaak van de meeste gevallen van Hypercalciurie--buitensporige niveaus van calcium in de urine. Lage niveaus van citraat in de urine--hypocitraturia--veroorzaakt sommige nierstenen.

Lage urine Volume

Chronische uitdroging is een belangrijke risicofactor voor recidiverende nierstenen. Meer vocht verdunt de urine en vermindert het risico op de vorming van de nier steen. Personen die vormen van terugkerende stenen moeten genoeg vloeistof om te plassen van ten minste 2 liter urine per dag drinken. Nog meer vloeistof moet worden verbruikt als de persoon sterk zweten heeft van diarree of braken, die lichaamsvloeistoffen put. Uroloog Gaurav Bandi en collega's aan de Universiteit van Wisconsin zeggen dat ten minste 8 tot en met 10 oz. van dagelijkse vochtinname plaatsvindt voor het slapengaan omdat urine concentratie tijdens de slaap toeneemt. Ze zijn het er ook rekening mee dat sodawater is beschermend tegen recidiverende nierstenen.

Jicht en Hyperuricosuria

Jicht is een belangrijke oorzaak van hyperuricosuria--hoge niveaus van urinezuur urine. Hyperuricosuria kan veroorzaken stenen gemaakt van urinezuur evenals stenen gemaakt van calcium, volgens de Canadese arts A. Ross Morton en collega's. Een hoge inname van vlees en vis is gebruikelijk onder degenen met een neiging om vorm urinezuur stenen. Urinezuur verzuurt de urine, en het is best om de urine meer alkalisch reageert ten opzichte voorkomen van terugkerende nierstenen. Om dit te bereiken, kunnen individuen natriumbicarbonaat, nemen als geadviseerd door de arts. Allopurinal, een anti-jicht medicatie, ook maakt de urine meer alkalisch en kan ook helpen met stenen gemaakt van oxalaat.

Diabetes en Hyperuricosuria

Urologen Tsjaad R. Tracy en Margaret S. Pearle aan de Universiteit van Texas in Dallas zeggen dat diabetes een veelvoorkomende oorzaak van urinezuur stenen is en dat het hoge tarief van obesitas in de Verenigde Staten is een belangrijke factor veroorzaakt diabetes, alsmede nieuwe en terugkerende nierstenen.

Hyperoxalurie

Oxalaat nierstenen terugkeren vaak als gevolg van overtollige oxalaat in de urine, die kan worden veroorzaakt door dieet. Als individuen ze vormers van oxalaat stenen op basis van een 24-uurs urine analyse weten, moeten ze hun consumptie van levensmiddelen met een hoog in oxalaat, zoals chocolade, rabarber en noten verlagen.

Hypocitraturia

Wisconsin uroloog Gaurav Bandi en collega's merken dat hypocitraturia, een metabole afwijking van lage urine citraat niveaus, is vaak voor bij mensen met nierstenen. Citraat remt steenvorming, en dus lage niveaus zijn problematisch. U kunt dit probleem oplossen, raadt Bandi suppletie met limonade of sinaasappelsap. Echter, Tracy en Pearle zeggen een citrus drank laag in oxalaat en rijk aan kalium kan wenselijk zijn, zoals verse tomatensap. Ingeblikte tomatensap, kan omdat het hoog gehalte aan natrium, als minder wenselijk zijn voor mensen met recidiverende nierstenen.

Hypercalciurie

Een hoog calcium urine komt voor in ongeveer de helft van mensen met recidiverende nierstenen, zegt Morton. De redenen voor dergelijke hoge niveaus zijn over het algemeen onbekend, maar in ongeveer 5 procent van de gevallen, is de oorzaak primair Hyperparathyroïdie--buitensporige niveaus van hormoon van de bijschildklier. Nierziekte veroorzaakt een extra 2 procent van de gevallen. Vermijden van calcium in de voeding is niet aan te raden en de situatie zou kunnen verslechteren. Echter, personen met Hypercalciurie met hun artsen moeten controleren alvorens calciumsupplementen te nemen.


gerelateerde artikelen