Bloedonderzoek en verhoogde niveaus van het vitamine B-12

August 14

Bloedonderzoek en verhoogde niveaus van het vitamine B-12

De B-vitamines zijn belangrijk voor de productie van energie in het lichaam. Deze vitaminen zijn essentiële rol in de omzetting van koolhydraten naar glucose en vet en eiwit metabolisme nodig voor elk weefsel van het lichaam. Vitamine B-12 is een lid van deze familie en is met name essentieel voor zenuwcel functie en rode bloedcel productie. Het helpt ook bij de productie van ijzer metabolisme, S-adenosylmethionine en DNA-synthese. Met andere B-vitamines regelt vitamine B-12 de bloedspiegels van homocysteïne, een stof die kan worden betrokken bij hart-en vaatziekten. Verhoogde niveaus van vitamine B-12 zijn zeldzaam, maar kunnen worden onthuld door een eenvoudige bloedtest.

Testen

Vitamine B-12 niveaus worden gemeten door een routine bloedonderzoek. U zal worden gevraagd zich te onthouden van het eten voor 10 tot 12 uur voorafgaand aan de test. Je kan water drinken tijdens dit keer, maar geen andere vloeistoffen. Probeer om te plannen de test voor de vroege ochtend zodat u daarna kunt ontbijten. Tijdens de test, zal een kleine hoeveelheid bloed worden onttrokken uw bovenarm.

Resultaten

Meer dan 200 tot 835 picogram per milliliter zijn normale niveaus van vitamine B-12. Dit is het equivalent van 148-616 picomoles per liter. Bloedspiegels die onder dit bereik vallen geven een tekort in de vitamine. De test is meestal besteld omdat andere symptomen hebben veroorzaakt uw arts vermoed een tekort. Hoge niveaus van vitamine B-12 zijn meer ongewoon. Een testresultaat van ruim 835 picogram per milliliter kan wijzen op verhoogde niveaus van de vitamine.

Oorzaken

Omdat vitamine B-12 een in water oplosbare voedingsstoffen is, is het onwaarschijnlijk dat dieet alleen de bloedspiegels van de vitamine boven het normale bereik kan verheffen. Sommige vitamine B-12 wordt opgeslagen in de lever, en overtollige hoeveelheden worden meestal verwijderd uit het lichaam in de urine. Hoog vitamine B-12 kan wijzen op een onderliggende aandoening van de gezondheid. Aandoeningen van de lever, zoals cirrose en hepatitis, kunnen het verheffen van vitamine B12. Sommige soorten leukemie kan vitamine B-12 te stijgen. Minder vaak kan hoge vitamine B-12 optreden bij mensen met diabetes of die zijn zwaarlijvig.

Factoren die invloed hebben op nauwkeurigheid

Verschillende factoren kunnen invloed hebben op de nauwkeurigheid van uw testresultaten. Vitamine B-12 communiceert met een scala aan medicijnen. Para-aminosalicylic zuur, fenytoïne, neomycine, metformine, colchicine, methotrexaat, triamtereen of geboortebeperking pillen kan uw resultaten beïnvloeden. De kleurstoffen die worden ingespoten in proeven zoals berekend tomografie scans kunnen invloed hebben op de vitamine B-12 test. Vertel uw dokter als u kleurstoffen geïnjecteerd binnen zeven dagen voor de bloedtest gehad. Grote doses vitamine c kunnen interageren met vitamine B-12. Alcohol drinken wellicht ook een factor. Vertel uw arts als u zwanger of borstvoeding geven bent.


gerelateerde artikelen