Diabetische spijsverteringsstoornissen

June 23

Diabetische spijsverteringsstoornissen

Diabetes beïnvloedt bijna 26 miljoen mensen in de VS, zegt de American Diabetes Association. Beide type 1diabetes, die meestal tijdens de kindertijd wordt gediagnosticeerd, en type 2 diabetes, die meestal tijdens volwassenheid ontwikkelt, kan allerlei complicaties veroorzaken. Slecht gecontroleerde diabetes kan invloed hebben op bijna elk orgaan in het lichaam, met inbegrip van het spijsverteringsstelsel. Aandoeningen van de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier kunnen al optreden als gevolg van diabetes.

Maag voorwaarden

Een ingewikkelde systeem van zenuwen en hormonen kunnen de maag verteren voedsel. Langdurige diabetes kan invloed hebben op de zenuwen die regeren spijsvertering en het leiden tot een aandoening genaamd gastroparese. Gastroparese of vertraagde lediging van de maag, veroorzaakt vaak misselijkheid, braken, buikpijn en opgeblazen gevoel. Ongeveer 40 procent van mensen met type 1 diabetes en 30 procent van de mensen met diabetes type 2 ontwikkelen van gastroparese, meldt een juni 2010 artikel in "Gastro-enterologie en Hepatologie." Diabetes-gerelateerde zenuwbeschadiging kan ook leiden tot een terug stroom, of reflux, zuur van de maag in de slokdarm. Zonder behandeling ernstige zure terugvloeiing kan leiden tot ontsteking van de slokdarm en moeite met slikken.

Intestinale aandoeningen

De kleine en grote darmen kunnen ook worden beïnvloed door diabetes. Diabetische zenuwbeschadiging is primair verantwoordelijk voor intestinale complicaties van de ziekte. Wanneer bloedsuikerspiegel verhoogde op basis van chronische blijft, zenuwen en andere weefsels die controle van de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal worden geïrriteerd en ontstoken. Dientengevolge, treft obstipatie tot 60 procent van de mensen met diabetes, volgens een artikel van juni 2013 in "World Journal of Diabetes." Mensen met diabetes kunnen ook diarree, optreden met name bij bloed-suiker niveaus spike nog hoger dan normaal. In sommige gevallen metformine (Glucophage, Fortamet), een medicijn gebruikt voor de behandeling van diabetes, draagt bij tot diarree ook. De dosis kan meestal worden aangepast om te minimaliseren van deze bijwerking.

Lever voorwaarden

Diabetes is gekoppeld aan een aantal leveraandoeningen. Non-alcoholische vette leverziekte, of NAFLD, is van invloed op ten minste 30 procent van de mensen met diabetes, wijst op een artikel van maart 2007 in "Diabetes Care." NAFLD wordt gekenmerkt door vettige infiltratie van de lever die uiteindelijk tot levercirrose, of littekens leiden kan, van de lever. Zowel diabetes en levercirrose worden geassocieerd met een verhoogde kans op een soort van lever kanker bekend als hepatocellulaire carcinoom. Bovendien, om redenen die niet goed zijn begrepen, hebben mensen met diabetes meer kans te worden beïnvloed door hepatitis C dan mensen zonder diabetes. Hepatitis C zelf schijnt ook te verhogen de kans op ontwikkelen van diabetes met ongeveer 10 procent.

Aandoeningen van de alvleesklier

Ontsteking van de alvleesklier, een aandoening genaamd pancreatitis is gekoppeld om diabetes type 2. Een studie gepubliceerd in December 2010 in "Diabetes Care" gevonden dat mensen met type 2 diabetes bijna tweemaal zoveel kans waren op het ontwikkelen van pancreatitis in vergelijking met mensen zonder diabetes. In zeldzame gevallen, kan pancreatitis worden bemoeilijkt door een infectie en de daaropvolgende vorming van een alvleesklier abces, of een ophoping van pus. Mensen met diabetes kunnen worden verhoogd risico op de vorming van abces omdat verhoogde bloedsuikerspiegel neiging om bacteriële infecties.


gerelateerde artikelen