Bijnieren & hormoon onbalans

December 29

Bijnieren & hormoon onbalans

De bijnieren zijn belangrijk voor de hormoonproductie. Net als alle hormoon-producerende organen, worden de bijnieren zorgvuldig gereguleerd door chemische signalen, geproduceerd door de hypofyse en de nieren. Daardoor verstoring aan dit systeem kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden die invloed op de rest van het lichaam hebben kunnen.

Bijnieren

De bijnieren liggen net boven de nieren, the Merck Manual wordt uitgelegd, en meerdere hormonen produceren. De twee bijnier hormonen meest geassocieerd met hormonale onbalans zijn cortisol en aldosteron. Cortisol regelt de reactie van het lichaam op spanning en wordt geproduceerd in reactie op een hormoon bekend als adrenocorticotropin hormoon, dat wordt geproduceerd door de hypofyse. Aldosteron, aan de andere kant, zout en water balans in het lichaam regelt en wordt gereguleerd door de nieren via de productie van een hormoon renine genoemd.

Cortisol onbalans

Teveel of te weinig cortisol kan een dramatisch effect op het lichaam hebben. Teveel cortisol kan leiden tot een aandoening bekend als het syndroom van Cushing, die gemarkeerd door de overgaand in ronde van gezicht en vol is en door een bult op de rug van de patiënt vet wordt weergegeven, urologie gezondheid wordt uitgelegd. Patiënten met Cushing de ervaring ook vaak hoge bloeddruk, overmatig lichaamshaar, obesitas, diabetes en spier zwakte. Te weinig cortisol, aan de andere kant, kan leiden tot de ziekte van Addison. Symptomen van de ziekte van Addison omvatten gewichtsverlies, uitdroging, zwakte, vermoeidheid, misselijkheid, hyperpigmented huid patches en koude intolerantie. Ziekte van Addison kan worden verergerd door ziekte of stress en kan leiden tot ernstige complicaties, zoals lage bloeddruk en nierfalen, de toelichting van de Universiteit van Maryland Medical Center.

Aldosteron aandoeningen

De belangrijkste soort hormoon onbalans die betrekking heeft op aldosteron staat bekend als hyperaldosteronisme. Verhoogde niveaus van aldosteron kunnen leiden tot het lichaam om af te scheiden van overtollige kalium, de Merck Manual-notities. Omdat kalium nodig voor het functioneren van het zenuwstelsel is, kan verlies van kalium spierspasmen, tintelend en tijdelijke verlamming van delen van het lichaam veroorzaken. Het kan ook leiden tot een consistent gevoel van dorst.

Diagnose

Hormonale onevenwichtigheden met betrekking tot de bijnieren zijn meestal gediagnosticeerd met behulp van bloed of urine testen. Patiënten die worden verdacht van het hebben van ongewoon hoge aldosteron niveaus zal hebben hun aldosteron en renine niveaus gecontroleerd, Lab Tests Online notities. Het gehalte aan natrium en kalium kunnen ook worden gecontroleerd door de invloed van aldosteron op de niveaus van deze elektrolyten. Patiënten die tekenen van teveel of te weinig cortisol vertonen kunnen hebben hun niveaus gecontroleerd. Een manier om een nauwkeurige cortisol meting is om het te meten van een 24-uurs urine monster. Dit kan nodig zijn omdat cortisol niveaus meestal stijgen en gedurende de dag dalen; meten van de hoeveelheid cortisol in de urine uitgescheiden in de loop van 24 uur kan helpen zorgen voor een passende indicator van cortisol niveaus in het lichaam.

Behandeling

Omdat de ziekte van Addison een gevolg van te weinig cortisol is, is het meestal behandeld met het dagelijks gebruik van synthetische cortisol, die kan worden oraal in te nemen. In het geval van patiënten die te veel cortisol en aldosteron, is een diagnose van de onderliggende oorzaak vaak noodzakelijk. Van Cushing kan worden veroorzaakt door een hypofyse-tumor wat resulteert in verhoogde productie van adrenocorticotropin hormoon; afwisselend, van Cushing kan worden veroorzaakt door een tumor cortisol-afscheidende.

In beide gevallen moet de tumor verwijderd worden. Evenzo wordt hyperaldosteronisme vaak veroorzaakt door hormoon-afscheidende tumor. Behandeling voor deze wanorde bestaat indien mogelijk, de verwijdering van de tumor. Als dit het probleem niet verhelpt, een of beide van de bijnieren moet mogelijk worden verwijderd. Als dit gebeurt, zal de patiënt moeten nemen van synthetische bijnier hormonen ter vervanging van degene die niet meer wordt geproduceerd.


gerelateerde artikelen