Wat Is fosfor goed voor?

May 5

Wat Is fosfor goed voor?

Fosfor is een-element gevonden over de hele wereld in de vorm van fosfaat rotsen. Fosfor is van vitaal belang, zowel als een voedingsstof van plantaardige en dierlijke en menselijke voeding, en is de tweede meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Fosfor synergetisch werkt met calcium te maken uw botten en tanden gezond, helpt uw nieren functie effectief en is betrokken bij de productie van energie voor de cellen van uw lichaam.

Het Element

Fosfor is element nr. 15 in het periodiek en werd in 1669 door Hennig Brand ontdekt. Fosfor komt in ten minste vier hoofdtypen, genaamd allotropen. Dit zijn de rode, witte, gele en zwarte fosfor. Pure fosfor is zeer vluchtig en wordt niet gevonden door zelf in de natuur. In plaats daarvan treedt fosfor op natuurlijk gebonden met andere mineralen. Grote fosfor deposito's kunnen worden gevonden in Rusland, Marokko en delen van de Verenigde Staten. Pure fosfor kan spontaan ontbranden en de zuivere chemische stof is ook zeer giftig. In combinatie met andere mineralen is het echter nodig zijn voor leven.

Menselijke voeding

Fosfor is een macromineral noodzakelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Het mineraal wordt gebruikt in de productie en het onderhoud van uw lichaamseigen cellen. Volgens het USDA, fosfor maakt van bijna 1 procent van je lichaam, en 85 procent van dat is gevonden in uw skelet. Fosfor wordt ook gebruikt door je lichaam in de productie van rode bloedcellen en is aanwezig in DNA en RNA. Ook speelt een belangrijke rol in de productie van vele enzymen en hormonen, en balanceert de pH van je lichaam. Fosfor is ook nodig voor de productie van Adenosinetrifosfaat of ATP. Adenosinetrifosfaat is welke brandstoffen uw lichaamseigen cellen en geeft je energie. Fosfor helpt reguleren en andere mineralen in je lichaam zo goed in evenwicht te brengen.

Balanceren van fosfor

Het is zeldzaam dat mensen hebben een fosfor tekort omdat het mineraal aanwezig in de meeste voedselbronnen is, met inbegrip van dierlijke en plantaardige bronnen. Echter mensen die ziekten die interfereren met hun vermogen om voedingsstoffen te absorberen een tekort zou kunnen ontwikkelen, en sommige medicijnen ook fosfor uit het lichaam, zoals diuretica kunnen afbreken. Fosfor-deficiƫntie symptomen zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, bot pijn en stijve gewrichten, ademhaling, moeilijkheden, vermoeidheid en zwakte, onder anderen. Buitensporige fosfor in het lichaam verstoort de balans van fosfor en calcium, dat essentieel is voor het behoud van gezonde botstructuur. Teveel fosfor in het lichaam kan ook wijzen op nierziekte.

Phosphorus in dieet

Fosfor komt in de meeste menselijke voedselbronnen. In plant zaden is fosfor aanwezig als fytinezuur. Pinda's, linzen en noten zoals amandelen bevatten Fytinezuur, maar omdat mensen ontbreken een enzym om vrij van fosfor uit Fytinezuur, slechts ongeveer de helft van de fosfor biologisch beschikbaar is. Gerezen brood zijn een goede bron van het mineraal omdat de gist heeft enzymen genoemd phytases die fosfor beschikbaar te stellen. Melk, kaas en yoghurt zijn uitstekende bronnen van fosfor. Volgens het Linus Pauling Instituut, volwassenen leeftijd 19 en ouder moet verbruiken ongeveer 700 mg per dag om te voldoen aan hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het mineraal fosfor. Een 8 ounce portie nonfat yoghurt biedt meer dan de helft van deze RDA. Vlees bronnen van fosfor zijn rundvlees, gevogelte en vis, alsmede eieren. Fosfor is ook aanwezig in soda als fosforzuur.


gerelateerde artikelen