Feiten over het looien bedden & huidkanker

February 14

Feiten over het looien bedden & huidkanker

Elke tan is een teken van schade van de huid, waarschuwt de Food and Drug Administration (FDA). Een tan gevolg van blootstelling aan ultraviolet (UV) straling, waardoor de huid te produceren meer melanine, het pigment dat de huid donkerder. Dit proces kan leiden tot de veroudering van de huid en huidkanker. UV-straling bevat UVB stralen, die doordringen in de bovenste lagen van de huid aan zonnebrand veroorzaken, en UVA-stralen, die doordringen in diepere lagen van de huid aan allergische reacties veroorzaken. Beide soorten stralen kunnen beschadigen DNA die leidt tot kanker van de huid. Lampen gebruikt in zonnestudio's uitstoten beide soorten straling, volgens de FDA.

Kunstmatig zonlicht

Straling van de zon en de kunstmatige bronnen, met inbegrip van lampen in zonnestudio's, verhoogt het risico van het ontwikkelen van kanker van de huid, volgens de National Cancer Institute (NCI). Vrouwen die gebruik maken van looien bedden meer dan eenmaal per maand worden 55 procent meer kans op het ontwikkelen van maligne melanoom, zegt het NCI. Maar zowel mannen als vrouwen verhogen hun risico's van ontwikkelingslanden huidkanker met langdurige blootstelling aan kunstmatige bronnen van UV.

UVA-stralen

De UVA-straling in het looien bed bollen is maximaal driemaal intenser dan UVA in het natuurlijke zonlicht, meldt Dr. Celeste Robb-Nicholson van Harvard Women's Health Watch. De meeste van de 30 miljoen Amerikanen die gebruik maken van looien Kapsalons jaarlijks zijn vrouwen tussen de leeftijden van 16 en 49 jaar oud.

Onthullende onderzoek

Looien bedden zijn een relatief nieuwe fenomeen van de industrie, populair in de Verenigde Staten tijdens de jaren 1970. Lange termijn studies op bevolkingsgroepen begon al snel tonen verbindingen met huidkanker. In een rapport in de kwestie van het "dagboek van the National Cancer Institute", van 6 februari 2002 heeft het NCI gevonden dat indoor looien apparaten verband hielden met een toename van het risico op basaalcelcarcinoom en meer dan een 100-procent stijging van de risico's van plaveiselcelcarcinoom met 50 procent.

Hoogste risico

Looien bedden worden nu beschouwd als in de hoogste risicocategorie van kanker door het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC), een agentschap van de World Health Organization. Looien bedden had zijn geclassificeerd als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens", maar werden verheven tot "carcinogeen voor de mens" door het IARC na een evaluatie van onderzoek dat is gepubliceerd in de 29 juli 2009 editie van "The Lancet Oncology". De evaluatie wordt geconcludeerd dat looien bedden verhogen het risico op dodelijke melanoom huidkanker met 75 procent voor mensen die beginnen ze te gebruiken voor de leeftijd van 30.

Waarschuwingen

Het IARC-rapport bevestigt eerdere waarschuwingen van de American Cancer Society (ACS), waarin staat dat "is gevaarlijk voor uw gezondheid en moet worden vermeden," volgens Dr. Len Lichtenfeld, plaatsvervangend chief medical officer van de ACS zonnebank gebruiken. De IARC gekeken naar 19 studies uitgevoerd over een periode van 25 jaar. Het Agentschap ging zover aanbevelen het verbod op commerciƫle indoor looien voor mensen jonger dan 18 jaar omdat de ontwikkeling van huidkanker is een lang proces dat kan tientallen jaren duren.


gerelateerde artikelen