Oorzaken van meerdere pulmonaire knobbeltjes

October 10

Oorzaken van meerdere pulmonaire knobbeltjes

Soms borst x-stralen en andere beeldvormingstechnieken identificeren meerdere pulmonaire knobbeltjes. Dit zijn de laesies in de longen met een veelheid aan mogelijke oorzaken. Als de oorzaak van deze knobbeltjes al niet bekend is, heeft hun aanwezigheid op imaging geeft aan de noodzaak voor verder onderzoek, zodat de ziekte of aandoening waaraan ze gekoppeld zijn, kan goed worden behandeld.

Infectie

Volgens een 2005 verschenen artikel in "Radiologie", kunnen verschillende infecties veroorzaken pulmonaire knobbeltjes. Verschillende soorten schimmelinfecties weergegeven als pulmonaire knobbeltjes op röntgenfoto. Bacteriële infecties in het bloed kunnen leiden tot abcessen in de longen. Een abces is een verzameling van bacteriën, immune cellen en puin die heeft zijn ommuurde af door het lichaam. Parasieten dergelijke een paragonimus, oftewel een worm gevonden meest vaak in Aziatische landen, is ook een besmettelijke bron van pulmonaire knobbeltjes. Tuberculose kan ook leiden tot meerdere knobbeltjes.

Tumoren

Kanker, met name metastatische kanker, is een bron van meerdere pulmonaire knobbeltjes, volgens een artikel van 2007 in het medische tijdschrift "Borst." Metastatische kanker is kanker die ontwikkelt op een site, en dan verspreidt via de bloed- of lymfestelsel naar andere plaatsen in het lichaam. Grotere knobbeltjes, over 0,5 com, zijn meer kans op kanker dan die uit hoofde van 0,5 cm. pulmonaire knobbeltjes ook goedaardige tumoren kunnen, zoals een hamartoom, oftewel een goedaardige, ongeorganiseerd groei van normale weefsel.

Ontsteking

Inflammatoire voorwaarden kunnen het verhogen van de grootte van de lymfklieren in en rond de longen, die als knobbeltjes op imaging verschijnen kunnen. Reumatoïde artritis veroorzaakt bijvoorbeeld reumatoïde nodules in verschillende gebieden van het lichaam met inbegrip van de longen. Een andere dergelijke aandoening heet Wegener van Wegener. Dit is een aandoening die een ontsteking van de bloedvaten waardoor de nieren, longen en bovenste luchtwegen. Inflammatoire weefsels, genaamd granulomas, groeien in en rond de bloedvaten veroorzaakt. De granulomen kunnen worden weergegeven als meerdere pulmonaire knobbeltjes. Sarcoïdose is een soortgelijke toestand, maar is niet beperkt tot de nieren en de longen.

Pneumoconiose

Pneumoconiose, een afkorting voor beroepsmatige longziekte, beschrijft een longziekte veroorzaakt door het inademen van stof, zoals in mijnen of fabrieken. Silica en steenkool zijn beide bekende overtreders die meerdere pulmonaire knobbeltjes en litteken weefsels die met de normale mechanica van ademhaling interfereren veroorzaken.


gerelateerde artikelen