Hoe werken astma inhalatoren?

April 16

Astma mechanisme

Inzicht in de werking van een astma-inhalator vereist een goed begrip van de Fysiologie achter astma. Astma is sprake wanneer een overgevoelig immuun systeem tot irritatie van de luchtwegen reageert. Deze irritatie kan worden veroorzaakt door stof, rook, stress, stuifmeel of zelfs alleen maar koude lucht. Wanneer deze irriterende stoffen de luchtroute invoert, veroorzaken ze het immuunsysteem om te worden geactiveerd, die tot ontsteking leidt. Deze ontsteking veroorzaakt de luchtweg te zwellen en veroorzaakt ook vernauwing van de spieren rond de luchtwegen. Het eindresultaat is dat de luchtweg wordt afgesloten, wat leidt tot een piepende ademhaling en moeite met ademhalen. De immune reactie veroorzaakt ook extra slijm worden geproduceerd door cellen in de longen, leiden tot hoesten.

Inhalator mechanisme

Het meest voorkomende type inhalator heet een "dosis" inhalator. Dit type van inhalator bevat een medicijn dat is drukkend in een buis. Wanneer de trigger is geduwd (vaak gedaan door naar beneden te duwen op de buis), releases de inhalator een hoeveelheid medicatie, die vervolgens kan worden verzonden naar de longen, als de patiënt inhaleert. Sommige soorten inhalatoren hebben een "spacer" dat geldt de medicatie, wanneer het wordt vrijgegeven, waardoor het makkelijker om te ademen de volledige dosis (dit is handig voor zuigelingen). Een minder vaak voorkomende soort inhalator heet een "dry poeder" inhalator, die druk niet gebruiken voor het voortbewegen van de medicatie. In plaats daarvan wordt de medicatie vrijgegeven wanneer de patiënt met een snel en diep adem inhaleert.

Inhalator medicijnen

Meeste inhalatoren worden gebruikt voor symptomatische hulp, wat betekent dat ze drugs die snel werken om te helpen stoppen met astma symptomen bevatten. Het meest voorkomende type is bèta-2 agonisten genoemd. Deze medicijnen werken om te helpen ontspannen de spieren rond de luchtwegen, waardoor het makkelijker te ademen. Andere inhalatoren bieden medicijnen om te voorkomen dat astma-aanvallen. Het gaat hierbij om inhalatie corticosteroïden, die helpen onderdrukken van het immuunsysteem in de longen en het voorkomen van de ontsteking die astma symptomen veroorzaakt.


gerelateerde artikelen