Wat Is Creatine Kinase?

February 16

Wat Is Creatine Kinase?

Creatine kinase is ook bekend als creatine phosphokinase of phosphocreatine kinase. Een enzym betrokken bij de synthese en het gebruik van energie liquiditeitsverschaffende moleculen, overwegend komt voor in de cellen van het hart, de skeletspieren en de hersenen. Het bedrag van de CK in het bloed is afhankelijk van geslacht, activiteitenniveau en etniciteit maar normaal varieert van 22 tot 198 activiteit eenheden per liter serum, volgens de vereniging van spierdystrofie. Niveaus kunnen schieten tot 200.000 eenheden per liter tijdens bepaalde veterinairrechtelijke voorschriften.

Creatine Kinase typen

Er zijn drie belangrijke subtypen van CK gebaseerd op de site van isolatie. CK-BB is vaak ge├»soleerd uit de hersenen, maag-darmkanaal en de urinewegen. CK-MB is gevonden in hart, terwijl de skeletspieren en het hart zijn de belangrijkste plaatsen voor het subtype CK-MM, zegt Dr. Ramnik Sood, auteur van het boek "Textbook of medische laboratoriumtechnologie." CK-MM is het belangrijkste creatine kinase subtype in het bloed van gezonde individuen. De aanwezigheid van andere subtypen van de CK in het bloed kan duiden op diverse hygi├źnische omstandigheden.

Creatine Kinase functie

CK speelt een belangrijke rol in de productie van energie in het lichaam, waardoor het noodzakelijk is voor de goede werking van de meeste weefsels en organen. CK vergemakkelijkt de energie signaaltransductie in spieren en andere weefsels door de vorming van energie moleculen bekend als Adenosinetrifosfaat of ATP katalyseren. Volgens het boek "Creatine: The Power Supplement" is de concentratie van CK hoger in de spieren, hart en hersenen vanwege de verhoging van de energie-gebruik en generatie op deze sites.

Creatine Kinase in ziekte

Variatie in de hoeveelheid van de CK in het lichaam kan leiden tot gezondheidsproblemen. In feite, volgens een studie gepubliceerd in een 2006 nummer van het "Journal of biogeneeskunde en biotechnologie", kunnen stoornissen in de activiteit van de CK in de hersenen verhogen de ernst van de ziekte van Alzheimer. Een andere studie gepubliceerd in November 2000 de kwestie van het "dagboek van hypertensie" bleek dat verhoogde activiteit van de CK in het hartweefsel van bepaalde etnische groepen het risico van hypertensie verhogen kan.

Verhoogde niveaus van CK in het bloed kunnen duiden op een verscheidenheid van ziekten van hart-en vaatziekten, spierdystrofie, schade aan de zenuwen schildklier aandoeningen en nier storing.

CK bloedonderzoek

Uw arts kan gelasten dat een creatine-kinase-test op het scherm u voor een van de situaties die vaak tot verhoogde CK niveaus in het bloed leiden. MedlinePlus suggereert dat het is belangrijk om de arts over eventuele medicijnen die u zou kunnen zoals ampicilline, amfotericine B, aspirine en alcohol nemen.


gerelateerde artikelen