Lange termijn effecten van tabak op een foetus

July 8

Lange termijn effecten van tabak op een foetus

Terwijl roken van tabak is lang gekoppeld aan de zwakke groei in een foetus en andere kortlopende effecten, hebben meer recente studies gekeken naar de effecten op lange termijn dat tabak heeft op een baby wiens moeder tijdens de zwangerschap rookte. Volgens de Merck Manuals sluit ongeveer 20 procent van de vrouwelijke rokers die zwanger worden de gewoonte. Met alle gevolgen voor de gezondheid die tabak op zowel baby als moeder hebben kan, worden zwangere vrouwen die roken geadviseerd om te proberen en stoppen voor hun eigen gezondheid en de gezondheid van hun kind.

Leermoeilijkheden

Kinderen van moeders die het roken van tabak zijn vaak meer impulsief en hebben meer moeite leren en ontwikkelen. Dr Sears legt uit dat kinderen wiens moeder rookte terwijl ze in de baarmoeder meer kans om lagere scores op mentale tests op leeftijd een tentoon te stellen en in de lagere rangen die algehele tijdens de schooljaren zijn dan kinderen waarvan de moeders tabak vermeden. Het risico van een leerstoornis, zoals dyslexie, stijgt 25 procent in kinderen waarvan de moeders 20 of meer sigaretten per dag gerookt. Baby's geboren aan rokers wellicht ook levenslang geboorteafwijkingen dat geestelijke ontwikkeling, zoals cerebrale parese of mentale retardatie, belemmeren volgens de maart van dubbeltjes.

Diabetes en obesitas

Volgens pulmonaire overzichten, na het kijken van levenslang gegevens van personen die zijn geboren in 1958, degenen waarvan de moeders gerookt matig of zwaar tijdens de zwangerschap waren meer dan vier keer zoveel kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, ook wel genoemd volwassen-onset diabetes, vóór de leeftijd van 33, die wordt beschouwd als een vroege leeftijd voor de ontwikkeling van deze vorm van diabetes.

De kinderen van moeders die rook ook meer kans hebben om zwaarlijvig later in het leven. Samen met de hogere neiging voor diabetes wijst dit op een mogelijke storing in de insuline en voedsel gebruik stofwisselingsroutes dat zich in de foetus ontwikkelt wanneer blootgesteld aan moeders tabak inname. Een mogelijke reden hiervoor volgens pulmonaire Reviews, is dat beperking van de groei in de foetus veroorzaakt door tabaksgebruik voorkomen de goede ontwikkeling van deze systemen dat kan.

Hart-en vaatziekten

Een overzicht van de 2006 van epidemiologische gegevens in het dagboek tabak veroorzaakte ziekten beschreven een link tussen foetale blootstelling aan tabak rook en toekomstig risico van hart-en vaatziekten. Met name zijn kinderen die werden blootgesteld aan tabaksrook als een foetus meer kans op het ontwikkelen van hypertensie of hoge bloeddruk, dan de nakomelingen van vrouwen die niet tijdens de zwangerschap roken heb. Deze stijging was oorspronkelijk gedacht te worden gecorreleerd aan de lage birthweight die typisch zijn voor baby's waarvan moeders tijdens de zwangerschap rookte, maar twee verdere studies bleek dat zelfs wanneer vergeleken met kinderen van soortgelijk geboortegewicht, de rokers kinderen hogere bloeddruk op leeftijd vijf en zes dan andere kinderen.

Gedragsmatige gevolgen

Moeders die tabak roken terwijl zwanger kan ook invloed hebben op hun baby's hersenen op een manier die een leven lang meegaan. Deze kinderen hebben meer kans om deel te nemen in crimineel gedrag en misbruik drugs dan de kinderen van vrouwen die heb niet roken tijdens de zwangerschap. Volgens pulmonaire overzichten bestaan deze verbanden tussen crimineel gedrag of middelenmisbruik en moeders roken zelfs wanneer de gegevens voor andere factoren zoals sociaal-economische status wordt gecorrigeerd.


gerelateerde artikelen