Hoe te weten of je nemen te veel supplementen

July 31

Hoe te weten of je nemen te veel supplementen

Amerikanen zijn doorgaans fans van supplementen, met meer dan de helft van hen inname van ten minste één supplement op een bepaalde dag, volgens North Dakota State University Extension. Niet iedereen moet supplementen, en sommige supplementen kan gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen, dus altijd contact op met uw arts voordat u een nieuwe aan uw dagelijkse regime toevoegt.

Meer dan één Supplement met dezelfde stof

Controleer de etiketten van uw supplementen om ervoor te zorgen dat ze de dezelfde of soortgelijke ingrediënten niet bevatten. In het geval van vitaminen en mineralen, kies supplementen die niet meer dan 100 procent van de aanbevolen hoeveelheid voor voeding en zorg ervoor dat u niet gaan boven de toelaatbare inname van de bovenste niveau bij het combineren van de bedragen die u van voedsel plus supplementen krijgen. Voor andere supplementen, jezelf te beperken tot de dosering op het etiket, of kan je jezelf op hoger risico voor bijwerkingen. Wees met name voorzichtig met de vetoplosbare vitaminen A en D en de mineralen, zoals ijzer, selenium en zink. Vermijd de inname van meer dan één supplement met vergelijkbare beoogde effecten, zoals twee supplementen met laxerend effect.

Ervaren van bijwerkingen

Als u negatieve effecten ondervindt, komt dit mogelijk doordat u neemt te veel van een bepaald supplement of het gebruik van meerdere supplementen dat additief effect hebben of die interactie met elkaar. Ook uw supplementen kunnen te maken krijgen met een van uw andere medicijnen. Mogelijke indicaties die u teveel van een vitamine of mineraal hebben gekregen zijn onder meer grotere plassen, onregelmatige hartslag, spier of gewricht pijn, hoofdpijn, prikkelbaarheid, verwarring, jeuk of huiduitslag, verlies van eetlust, misselijkheid, verstopping of diarree. Sommige populaire supplementen hebben potentieel ernstige bijwerkingen. Bijvoorbeeld, yohimbe kan leiden tot nierfalen en vangsten, en ginseng kan invloed hebben op je bloeddruk en angst veroorzaken.

Supplementen met beperkt bewijs voor werkzaamheid

Het bewijs voor veel voedingssupplementen helpen met verschillende gezondheidsvoorschriften is vaak voorontwerp en tegenstrijdige. Zelfs als deze supplementen natuurlijke zijn, kunnen ze nog bijwerkingen veroorzaken of interactie met medicijnen. De Amerikaanse Food and Drug Administration raadt het vermijden van supplementen die beweren te genezen of behandeling van gezondheidsproblemen of zeggen ze heeft geen kant-effecten. De FDA onderhoudt een pagina die u zoeken kunt om te controleren voor gezondheid fraude oplichting, alsmede een lijst van supplementen die zijn gevonden te worden besmet. Deze en andere bronnen onderhouden door vertrouwde organisaties te controleren, kunt u vermijden ondoeltreffend of gevaarlijk supplementen.

Vraag uw arts

Vertel uw dokter over alle de supplementen die u momenteel gebruikt. Uw arts zal u kunnen vertellen als er overdreven, als supplementen met uw andere medicijnen communiceren kunnen, of als de supplementen niet waarschijnlijk effectief. Bijvoorbeeld, bittere sinaasappel kan communiceren met een aantal medicijnen, en ginkgo biloba is mogelijk niet veilig is voor mensen met aandoeningen van het bloed.


gerelateerde artikelen