Verhoogde Acne met ovulatie

March 18

Verhoogde Acne met ovulatie

Veel vrouwen merken dat puistjes opduiken rond de tijd van de ovulatie, die ongeveer twee weken voor hun periodes optreedt. Het is volkomen normaal voor de hormonale pieken vrouwen ervaring rond de ovulatie om acne verergeren. Door het begrijpen van de relatie tussen acne en hormonen, mei u zitten kundig voor controle van deze maandelijkse flare-ups.

Hormonen en talg

Acne ontwikkelt zich als de klieren diep in de huid poriën verstopt raken. Dit gebeurt meestal omdat het lichaam produceert teveel van een olieachtige stof genaamd talg. Talgproductie wordt rechtstreeks beheerd door man-type hormonen, androgenen, één voorbeeld daarvan testosteron is genoemd.

Ovulatie en androgenen

Hormoonniveaus wijzigen rechts rond de tijd van de ovulatie. Onder andere testosteron niveaus spike, merkt een studie gepubliceerd in 1981 in "Psychosomatische geneeskunde" door P. Schreiner-Engel en collega's. Deze testosteron verhoogt talgproductie, welke dan klompen poriën.

Geboortenbeperkingspillen en Acne

Geboortebeperking pillen zoals Ortho Tri-Cyclen, die ovulatie voorkomen, kan helpen controle acne, volgens de Mayo Clinic. Dit is omdat de pillen hormonale activiteit regelen. Ze bevatten doorgaans oestrogeen, een hormoon dat remt de talgproductie. Een studie gepubliceerd in 2007 in "Huid therapie Letter" door J. K. L. Tan gemeld dat Ortho Tri-Cyclen acne laesies bij vrouwen met meer dan 50 procent verminderd.

Controlerende hormonen via de voeding

Sommige vrouwen kunnen kunnen verbeteren hun cyclische acne door het eten van een aangepast dieet. Volgens het boek "The duidelijk huid dieet" door Harvard arts Alan Logan en nutrition expert Valerie Treloar, zuivel producten zijn vaak gemaakt van zwangere koeien en voorzien van hormonen die het lichaam wordt geconverteerd naar testosteron. Door de consumptie van zuivelproducten te beperken, kunnen vrouwen minder acne optreden.

Logan en Treloar ook stellen dat beperkende suiker inname kan helpen verminderen van puistjes. Levensmiddelen met een hoog in suiker en eenvoudige zetmeel--oftewel voedingsmiddelen met een lage glycemische index--oorzaak pieken in de bloedspiegels van insuline, een hormoon dat niet indirect verhoogt de androgeen activiteit.

Andere medicijnen

Vrouwen die ernstige cyclische acne hebben kunnen kandidaten voor andere hormoon-modulerende drugs worden. Dergelijke drugs omvatten spironolacton, verkocht als Aldactone, een hartfalen geneesmiddel dat belemmert de testosteron signalering. Deze drug kan echter ernstige bijwerkingen, zoals spier gevoelloosheid en pijn veroorzaken.


gerelateerde artikelen