Wat is de rol van Cholesterol in een celmembraan?

June 7

De meeste mensen weten over cholesterol vanwege haar vermogen om te leiden tot hart-en vaatziekten en atherosclerose. Cholesterol heeft echter een aantal andere belangrijke functies in het lichaam. Naast haar rol in het maken van steroïdhormonen, is cholesterol ook een belangrijk onderdeel van het membraan dat alle cellen in het menselijk lichaam omgeeft.

Cell Membrane onderdelen

Cellen worden omgeven door een membraan dat uit lipiden bestaat. In het bijzonder bevat de celmembraan een dubbele laag van lipiden, fosfolipiden genoemd (omdat ze een fosfaat molecuul gehecht aan hen hebben). Cholesterol is een lipide die kan worden gevonden in de celmembraan en, volgens de Choleterol-en-Health.nl, kan het 50% van de membraan in sommige cellen vertegenwoordigen.

Ondersteuning

Een rol van cholesterol is te helpen de celmembraan geven extra steun. Cholesterol is meer rigide dan sommige van de andere lipiden in het membraan. Cytochemistry.net legt uit dat helpt cholesterol om te immobiliseren enkele van de lipide moleculen om hen heen. Deze extra stevigheid maakt de celmembraan sterker en maakt het moeilijker voor kleine moleculen het membraan passeren. De aanwezigheid van cholesterol laat de celmembraan sterk genoeg is de cel om samen te houden en om te dienen als een effectieve barrière tegen ionen.

Membraan vloeibaarheid

Ondanks het feit dat cholesterol meer rigide dan sommige van haar naburige lipiden is, heeft cholesterol ook een belangrijke rol in de celmembraan vloeistof te houden. Cholesterol helpt genereren wat extra ruimte tussen de lipiden, die hen weerhoudt gelerend samen in hun "kristallijne" staat. Hierdoor lipiden zich vrij te bewegen in het membraan zoals nodig.

Lipide vlotten

Een artikel in PNAS (procedure van de nationale Academie van Wetenschappen) legt uit dat cholesterol ook een belangrijke rol in de bouw van speciale delen van celmembranen genaamd lipide vlotten heeft. Lipide vlotten zijn samengesteld uit hoge bedragen van cholesterol en speciale soorten lipiden sfingolipiden genoemd. Deze vlotten toestaan bepaalde delen van het membraan te losstaat van andere tekstgebieden.

Lipide vlot functie

Lipide vlotten zijn belangrijk voor veel cellulaire acties. Sommige lipide-vlotten nodig zijn om te exporteren van eiwitten uit de cel. Andere lipide-vlotten worden gebruikt om specifieke eiwitten in het membraan te verankeren en eiwit clusters bij elkaar houden. Sommige ziekteverwekkers (zoals virussen en bacteriën) ook gericht op lipide vlotten om te krijgen in de cel.


gerelateerde artikelen