De beste bronnen van EPA & DHA

April 10

De beste bronnen van EPA & DHA

EPA, oftewel Eicosapentaeenzuur, en DHA, oftewel Docosahexaeenzuur (DHA), zijn twee soorten omega-3 vetzuren die meestal te in zeevruchten vinden zijn. Deze meervoudig onverzadigde vetten zijn bekend voor hun rol bij de behandeling van bepaalde chronische aandoeningen zijn bestudeerd te hebben preventieve gezondheidsvoordelen. Naast voedingsbronnen, bepaalde supplementen zoals visolie, zijn ook rijk aan EPA en DHA.

Bronnen van EPA en DHA

De beste bronnen van EPA & DHA

Er zijn drie soorten omega-3 vetzuren, waaronder EPA, DHA en ALA, oftewel alpha-linolzuur. Hoewel EPA en DHA zijn blijkt te hebben van hoge bedragen uit dierlijke bronnen, ALA wordt gevonden in rijke concentraties in plantaardige bronnen, met inbegrip van bepaalde plantaardige oliën en flaxseeds, hoewel vette vis en schaaldieren zijn de beste bronnen van EPA en DHA, volgens het nationaal centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde. Voorbeelden van deze vette vis en schaal-en schelpdieren zijn zalm, tonijn, forel, krab, oesters en mosselen.

Voedingsmiddelen met de hoogste concentraties

De beste bronnen van EPA & DHA

De afdeling ecologie van de staat Washington heeft verschillende zeevruchten op basis van de EPA en DHA concentraties gerangschikt. De hoogste zeevruchten is makreel, met uitzondering van makreel van de koning, met een concentratie van 1790 milligram van gecombineerde EPA en DHA per 100 gram, gevolgd door zalm op 1,590; blauwvintonijn heeft tussen 1173 en 1504 milligram; sardines bevatten 980 mg; witte tonijn heeft 862 milligram; Bas heeft 640 milligram; tonijn heeft 630 mg; forel en zwaardvis hebben 580 milligram; en snoekbaarzen heeft 530 milligram. Andere schaal-en schelpdieren, waaronder zeebaars, kokkels, kreeft, mosselen, meerval, kabeljauw, pollock, rivierkreeft en Sint-jakobsschelpen bevat tussen 200 en 500 mg EPA en DHA per 100 gram. Gepaneerde vis producten rang laagste op de lijst met slechts 0,26 milligram per 100 gram.

Alternatieven voor schaal-en schelpdieren

De beste bronnen van EPA & DHA

Voor degenen die geen vis eten, bestaat een andere manier voor u om een gezonde dosis EPA en DHA per dag. Vis olie supplementen, die rijk aan EPA en DHA zijn, kunnen worden gemaakt van een verscheidenheid van vis, met de meest voorkomende wordt heilbot, tonijn, zalm, kabeljauw lever, makreel en haring. Een 3,5 ounce portie vette vis bevat gemiddeld ongeveer 1 gram omega-3 vetzuren, die kan worden verkregen door middel van vis olie supplementen, volgens MedlinePlus.

Voordelen van Omega-3

De beste bronnen van EPA & DHA

Mensen die zeevruchten rijk aan EPA en DHA ten minste eenmaal per week eten zijn minder kans om te overlijden aan hart-en vaatziekten, volgens het nationaal centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde. De vetzuren kan ook nuttig in het verlichten van de symptomen van reumatoïde artritis zijn. Visolie is beoordeeld als "Effectieve" door MedlinePlus voor het verlagen van hoge triglyceriden, die kan worden een belangrijke risicofactor voor hart-en vaatziekten. Visolie is beoordeeld als 'Waarschijnlijk effectief' voor het houden van gezond hart vrij van de ziekte. Hoewel het eten van gebakken of gebraden vis kan het risico van hart-en vaatziekten, gebakken vis of vis broodjes niet alleen een hart-gezond voordelen teniet, maar kunnen ook bijdragen aan hart-en vaatziekten, MedlinePlus notities.


gerelateerde artikelen