Wat zijn de lange termijn effecten van blootstelling aan straling?

June 4

De straling van de term verwijst naar de manier waarop dat energie van de ene plaats naar de andere reist. Er zijn twee hoofdtypen van straling, niet-ioniserende straling, die veroorzaakt geen schade aan het lichaam en ioniserende straling, die heeft de mogelijkheid om te doordringen van de cellen en chemische veranderingen veroorzaken. Ioniserende straling bevat sommige vormen van elektromagnetische straling, met inbegrip van gammastralen, röntgenstralen en ultraviolette stralen, alsmede alpha en beta-deeltjes uitgestoten door radioactieve materialen. Achtergrondstraling is de straling in de omgeving die mensen worden voortdurend blootgesteld aan van isotopen in de bodem aan kosmische straling van het zonnestelsel. Blootstelling aan extra straling, specifiek dat door de mens gemaakt, is de straling van belang aangezien het kan resulteren in permanente en op lange termijn schade.

Kanker

De Environmental Protection Agency meldt dat de meest voorkomende effect op lange termijn van blootstelling aan straling kanker. De meest voorkomende kanker aan het optreden als gevolg van blootstelling aan straling is leukemie, volgens de American Cancer Society. Leukemie is kanker die begint in de weefsels die vormen van het bloed, die is opgenomen in het beenmerg. Het beenmerg, samen met de schildklier zeer gevoelig is voor schade als gevolg van straling.

Er zijn andere vormen van kanker die uit blootstelling aan straling voortvloeien kunnen, met inbegrip van kanker van de borst- en longkanker. Deze kankers echter veel langer duren om te ontwikkelen, meestal 10 tot 15 jaar, dan de leukemie die ontwikkelt zich meestal binnen twee jaar na de blootstelling zoals gerapporteerd door de American Cancer Society.

Genetische mutaties

Straling schade DNA, desoxyribose nucleic zuur, dat de chemische stof die de informatie is draagt te instrueren cellen wat te doen. Door het DNA beschadigen, kan de straling kanker veroorzaken. DNA is ook de informatie die wordt doorgegeven van vader en moeder van hun kind. Het is wat bepaalt hoe het kind eruit zal evenals zijn toekomstige vatbaarheid voor ziekten. De schade aan het DNA kan leiden tot genetische mutaties, die veranderingen in genen die zijn vervat in het DNA. Deze mutaties zijn vervolgens doorgegeven aan de kinderen en kunnen leiden tot een scala aan aandoeningen, waaronder een verhoogd risico op kanker.

Steriliteit

Straling kan beschadiging van de voortplantingsorganen en veroorzaken tijdelijke of zelfs permanente steriliteit. Patiënten die straling behandelingen waarbij het bekken ondergaan dreigen blijvende onvruchtbaarheid. Of de resultaten van de steriliteit van de straling wordt beïnvloed door de hoeveelheid straling en de leeftijd van de persoon blootgesteld, volgens de National Cancer Institute.


gerelateerde artikelen