Vitamine D, Creatinine & nierfunctie

Vitamine D, Creatinine & nierfunctie

De nieren spelen meerdere verschillende rollen in het lichaam. Ze filteren bloed inhoudelijk mineralen en water reguleren, en in het proces maken urine. Nieren helpen synthetiseren van vitamine D, regelen van de bloeddruk en het signaal van het beenmerg rode bloedcellen te maken. Dus, de chemische stoffen gevonden in bloed, zoals creatinine en de chemicaliën gesynthetiseerd door de nieren zoals vitamine D verschillen in concentratie, afhankelijk van de nierfunctie.

Creatinine en nierfunctie

Volgens "Lehninger beginselen van biochemie," door Dr. Albert Lehninger e.a., spieren en de cellen van andere weefsels opslaan en vrijgeven van energie om uit te voeren werk. Deze energie wordt opgeslagen en uitgebracht in de chemische ATP. Creatine helpt regenereren ATP nadat het is gebruikt. Creatinine is het product van de verdeling van creatine. Het is vrij in het bloed en gefilterd door de nieren. Wanneer de nierfunctie afneemt, zijn de nieren niet in staat de creatinine overbrengen naar de urine en de niveaus in het lichaam aanleiding. De creatinine zelf geen bekende negatieve effecten op het lichaam heeft, maar dient als een marker van de nierfunctie.

Vitamine D en nierfunctie

Vitamine D is gemaakt door een aantal reacties in het lichaam. Zoals opgemerkt door 'Robbins en Cotran pathologische Basis of Disease"door Dr. Vinay Kumar, is een chemische stof cholesterol afgeleid gemaakt in een vorm van vitamine D, vitamine D-3, genoemd in de huid door een reactie gekatalyseerd door zonlicht. Dit formulier reist naar de lever, die zet dit om in de tweede vorm van vitamine D, genaamd calcidiol. Calcidiol gaat dan naar de nieren worden geconverteerd naar de zeer actieve vorm van vitamine D calcitriol genoemd. Zonder nierfunctie, deze vorm van vitamine D is niet gesynthetiseerd en vitamine D niveaus dalen.

Gevolgen van de teruglopende nierfunctie

Met de teruglopende nierfunctie, creatinine stijgt, de status van de nieren, en kan worden gebruikt als merkstof voor het starten van de dialyse, oftewel het kunstmatige filteren van bloed door een machine. Zonder therapie wordt de nier disfunctionele. Lage vitamine D beïnvloedt calciumgehalte in het lichaam en de botten. Zonder vitamine D daalt de hoeveelheid calcium in het lichaam. Dit heeft negatieve effecten op de zenuwen en spieren, waardoor ze gevoelig voor het contract ook krachtig en regelmatig, en de zenuwen zal hebben moeite communiceren. De calcium om balans te herstellen, laat de botten calcium in het bloed, waardoor ze broos.

Risicofactoren/oorzaken

Hoge bloeddruk en diabetes vormen grote risicofactoren voor een daling van de nierfunctie. Erfelijke en milieu-oorzaken en andere ziekten, zoals infecties kunnen ook bijdragen tot een daling van de nierfunctie.

Diagnose

Veranderingen in de urineproductie, kortademigheid, vloeistof opbouw in de benen of zwelling in het lichaam en vermoeidheid zijn alle symptomen van nierziekte, maar niet specifiek voor het. Studies van bloed- en urineonderzoek bij tot de totstandkoming van nierproblemen. Imaging zoals röntgenfoto's, CT-scan of MRI scans kan ook nuttig zijn. Een biopsie van de nier, waarin een klein stukje weefsel verwijderd voor onderzoek kan ook helpen om een diagnose stellen.

Behandeling

Hoge Kreatinine in het kader van een achteruitgang in nierfunctie hoeft niet te worden behandeld aangezien er geen inherent gevaarlijke, maar aangezien het indicatieve van verminderde nierfunctie, het de behoefte aan therapie signalen. De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes moet onder controle worden gehouden. Als de oorzaak een overdreven actief immuunsysteem is, kan een aantal medicijnen zoals corticosteroïden de immuunrespons kan verminderen. Lage vitamine D niveaus kunnen worden aangevuld. Volledige nierfalen kan worden behandeld met een dialyse en, indien gerechtvaardigd, een niertransplantatie.

Verwante artikelen