Zeven soorten incontinentie

Zeven soorten incontinentie

De Dartmouth-Hitchcock Medical Center zegt incontinentie is het onvrijwillig verlies van urine, ontlasting of gas. Het treedt op wanneer mensen verliezen de controle over hun darm of blaas. Incontinentie is een potentieel pijnlijke aandoening voor meer dan 25 miljoen Amerikanen. Acht-vijf procent van de slachtoffers zijn vrouwen. Mensen kunnen lijden aan één of meer soorten van incontinentie.

Stress-incontinentie

De Mayo Clinic zegt stress-incontinentie is de meest voorkomende vorm van urine-incontinentie bij vrouwen. In dit type van incontinentie lekken een persoon urine wanneer druk op de blaas als gevolg van activiteiten zoals lachen, hoesten, niezen en springen is geplaatst. Stress-incontinentie kan veroorzaakt worden door een vergrote prostaat bij mannen, zwakke sphincter spier in vrouwen of zwangerschap en vaginale bevalling. Het kan ook zijn een gevolg van een zwakke sphincter spier--de spier die controles het openen en sluiten van de buis waardoor de urine wordt vrijgegeven, ook wel genoemd de urinebuis.

Urge-incontinentie

Spastische blaas en overactieve blaas zijn andere namen voor urge-incontinentie. Deze vorm van incontinentie wordt meestal gezien bij oudere mensen en wordt gekenmerkt door een frequente, dringende noodzaak om te urineren zonder de mogelijkheid om te controleren de drang voordat je naar het toilet. In dit geval urine lekkage treedt op voordat je naar de badkamer. Het kan worden veroorzaakt door een infectie van de urinewegen, de ontsteking van de prostaat klier, blaas, prostaat of baarmoeder tumoren evenals chirurgische ingrepen in de gebieden rond de blaas, endeldarm en lagere darmen.

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie is een ander type van incontinentie waarbij de gebrek aan controle over de vrijlating van ontlasting of gas. De Harvard Medical School Family Health Guide, door Anthony L. Komaroff en de Harvard Medical School, zegt fecale incontinentie kan worden veroorzaakt door zenuw schade of ruggenmerg letsel. Ernstige diarree en fecale impactie--opbouw van droge harde ontlasting in het rectum--kan leiden tot tijdelijke fecale incontinentie.

Overloop-incontinentie

Overloop-incontinentie treedt op wanneer er continue lekkage van urine. Het treedt op zonder waarschuwing en zonder de drang om te plassen. Overloop-incontinentie is het resultaat van een voortdurend volle blaas die wordt veroorzaakt door het onvermogen om de blaas volledig te legen tijdens het urineren.

Functionele incontinentie

Een situatie waarin een persoon niet in staat om fysiek naar de badkamer om te plassen is heet functionele incontinentie. Het kan worden veroorzaakt door verminderde mobiliteit, zoals gezien bij patiënten met artritis, of verminderde denken of communicatie vaardigheden als gevolg van factoren zoals de ziekte van Alzheimer is een ziekte.

Reflex incontinentie

"Gerontologische verpleegkunde: competenties voor zorg" door Kristen L. Mauk zegt reflex-incontinentie is een soort urge-incontinentie waarin iemands blaas onwillekeurig contracten. In deze situatie een persoon ervaart urine lekkage maar met geen gevoel, moet of drang om te plassen. Dit type van incontinentie kan veroorzaakt worden door blessures van het ruggenmerg.

Gemengde incontinentie

Gemengde incontinentie komt voor bij vrouwen en houdt met twee soorten incontinentie op hetzelfde moment. Stress en drang incontinentie zich meestal samen, volgens de Mayo Clinic.

Verwante artikelen