Natrium Cromoglycate bijwerkingen

Natrium Cromoglycate bijwerkingen

Natrium cromoglycate is een wereldwijd gebruikte behandeling medicatie voor astma en andere allergische aandoeningen voor zowel volwassenen als kinderen sinds 1970, volgens een studie gepubliceerd in 2007 door de "farmaceutische Statistics." Natrium cromoglycate is niet alleen handig bij de behandeling van bronchiaal astma. In een product monografie gepubliceerd door Sanofi-Aventis Canada, wordt natrium cromoglycate vermeld als zijnde effectief in het beheren van gastro-intestinale allergie, een gezondheidsprobleem klinisch gezien als aanhoudende diarree die niet reageert op de gebruikelijke anti-diarree medicatie.

Respiratoire bijwerkingen

Respiratoire symptomen zijn het meest algemeen manifesteerde bijwerkingen van natrium cromoglycate, gezien in meer dan 10 procent van de gevallen bij patiënten die gebruik maken van deze medicatie, volgens de Merck Manuals. De voorkomende respiratoire bijwerkingen zijn verhoogde niezen, brandende, stekende en andere symptomen die gepaard gaan met de irritatie van de neus. Andere respiratoire effecten van natrium cromoglycate gebruik zijn heesheid en aanhoudende hoest. Echter, zoals in de bovengenoemde product monografie gepubliceerd door Sanofi-Aventis Canada, in zeldzame gevallen, deze luchtwegen bijwerkingen kan leiden tot levensbedreigende complicaties zoals ademhalingsproblemen, spasme van de bronchiën, piepende ademhaling en zwelling van het strottenhoofd of larynx.

Gastro-intestinale bijwerkingen

Het gebruik van mondelinge natrium cromoglycate medicatie kan veroorzaken gastro-intestinale bijwerkingen, zoals onaangename nasmaak, buikpijn, hyperacidity, diarree of constipatie, moeite met slikken, misselijkheid, braken en winderigheid, volgens de Merck Manuals. Deze gastro-intestinale symptomen zijn echter zeldzaam.

Overgevoeligheidsreactie

Een overgevoeligheidsreactie op natrium cromoglycate kan optreden. Dit kan klinisch gezien worden als veralgemeende jeuk, roodheid van de huid, flarden van rode huiduitslag en pijn in de gewrichten. Anafylaxie of levensbedreigende allergische reactie kan ook optreden, maar alleen in uitzonderlijke gevallen volgens de Merck Manuals. Stopzetting van de drug meestal tot verlichting van de tekenen en symptomen leidt.

Effecten van het centrale zenuwstelsel

Zoals vermeld in de Merck Manuals, kan centraal zenuwstelsel bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, duizeligheid, depressie en duizeligheid optreden in 1 tot en met 10 procent van de patiënten met natrium cromoglycate. Deze symptomen worden vaker gezien in degenen die gebruik maken van de orale vorm van dit medicijn.

Verwante artikelen