Late symptomen eierstokkanker

Medisch beoordeeld door
Kenneth R. Hirsch

Late symptomen eierstokkanker

Eierstokkanker, die in de eierstok begint, is niet zo gebruikelijk als sommige andere vormen van kanker bij vrouwen of mannen. De meeste gevallen van eierstokkanker zijn gediagnosticeerd in een vergevorderd stadium van de ziekte, want het is moeilijk voor vrouwen om een cluster van typische maar niet-specifieke symptomen herkennen als een mogelijk teken van eierstokkanker in plaats van iets als een probleem van het spijsverteringskanaal. Vaak wanneer ovariale kanker wordt gevonden, de tumor is niet langer beperkt tot het ovarium en symptomen zijn ernstig.

Verhoogde buikgrootte en opgeblazen gevoel

Zwelling van de buik is het meest voorkomende symptoom bij vrouwen met baarmoederkanker. Opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door een ophoping van vloeistof, genaamd ascites, die wordt verondersteld te worden gerelateerd aan de obstructie van de lymfdrainage door kankercellen. Meer dan 50 procent van de vrouwen met laat-stadium eierstokkanker hebben ascites, volgens een artikel in de uitgave van mei 2007 voor "Annals of Oncology." De hoeveelheid vloeistof aanwezig kunnen zijn groot genoeg om gewichtstoename en een opmerkelijke toename van de buik omtrek te produceren. Kankercellen werpen door de vlotter van de tumor in de ascites, en het volume van de vloeistof kan worden zo ongemakkelijk dat een arts moet om het uitlekken van de buik in een procedure genaamd paracentesis. Paracentesis wordt normaal gesproken ten minste eenmaal herhaald in de loop van de ziekte.

Bekken en abdominale pijn

Vrouwen met late eierstokkanker zijn aanzienlijk meer kans om verslag pijn in het bekken, buik of beide. De pijn kan meerdere oorzaken hebben. Ascites kan buik of bekken pijn veroorzaken. Een solide tumor massa kan produceren een Brok die kan worden gevoeld in de buik. Volgens een artikel in het augustus 2009 nummer van de "Gynecologic oncologie", ongeveer 15 procent van de vrouwen met laat ovariƫle kanker kunnen voelen van de tumor in de buik, en ten minste 35 procent melden dat de buik voelt opgezwollen en hard. Laat eierstokkanker strekt zich uit van het bekken aan de reproductieve organen en de dikke darm. Betrokkenheid van de tumor in de majus, een laag van bescherming van de verschillende organen in het bekken, vet is gemeenschappelijk. Infiltratie van de majus en omliggende structuren zoals de maag is een bron van aanzienlijke buikpijn bij vrouwen met late eierstokkanker.

Andere symptomen

Bijkomende symptomen die aanzienlijk gekoppeld aan zowel de vroege en de late stadia van eierstokkanker zijn zijn gebrek aan eetlust of misselijkheid, vermoeidheid, vaak moeten plassen en constipatie. Moeilijk eten, zoals een gevoel van volledige voor een maaltijd, is het belangrijkste van deze symptomen, zoals het al sterk geassocieerd met de aanwezigheid van eierstokkanker. Een case-control studie gepubliceerd in het augustus 2009 nummer van de "Gynecologic oncologie" gemeld een associatie tussen het abnormale vaginale aftappen--niet geassocieerd met menstruatie-- en eierstokkanker. Echter, de American Cancer Society "kanker feiten en cijfers 2013" meldt dat abnormale vaginale bloedingen is een zeldzame symptoom bij vrouwen met baarmoederkanker, hoewel het is typisch voor andere vormen van kanker.

Symptomen die evaluatie moeten aanzetten

Vanwege het late stadium waartegen het is meestal gediagnosticeerd, ovariale kanker behandeling succes geweest historisch lager is dan die voor andere vormen van kanker. Recente analyse geeft aan dat een constellatie van symptomen door vrouwen met late eierstokkanker ervaren: bekken en abdominale opgeblazen gevoel en pijn, spijsverterings problemen waarbij moeilijk eten en vaak moeten plassen. Volgens een artikel gepubliceerd in het januari 2007 nummer van "Kanker", wanneer deze symptomen binnen het jaar beginnen en plaats van meer dan 12 dagen per maand, er is reden om verdachte eierstokkanker en het advies inwinnen van een arts.

Verwante artikelen