Dikke darm kanker bijwerkingen

Dikke darm kanker bijwerkingen

Darmkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker in de westerse wereld en de tweede belangrijkste doodsoorzaak kanker. Gemeenschappelijker onder vrouwen, incidentie van darmkanker van de dikke begint te stijgen op 40-jarige leeftijd en pieken tussen 60 en 75 jaar. Vroegtijdige opsporing door colonoscopie is cruciaal omdat in een vroeg stadium, darmkanker zelden symptomen veroorzaakt. Als het vordert, kan een aantal bijwerkingen ontstaan.

Vermoeidheid en zwakte

Dikke darm kanker bijwerkingen

Tumoren bloeden en kunnen worden gezien als donkere rode strepen in de ontlasting, heldere rode rectale bloeden of sporen van bloed, occult bloed genoemd. Deze bloeding kan ijzer-deficiëntie bloedarmoede veroorzaken. Omdat rode bloedcellen zuurstof vervoeren, kan anemie leiden tot vermoeidheid en zwakte. Een artikel in het International Journal of Colorectal Disease in 2000 gevonden dat ijzer-deficiëntie bloedarmoede met een positieve occult bloed test zijn nauw verwant aan de aanwezigheid van darmkanker.

Veranderingen in de darmen

Dikke darm kanker bijwerkingen

Zoals beschreven in het handboek van Merck, tumoren in de dikke darm kunnen uitgroeien tot de opening van de dikke darm of het kunnen omcirkelen. Kruk overgaat van de grotere rechterkant, de opgaande dikke darm--waar de kruk meestal vloeibaar is en gemakkelijk passeert een vernauwde opening--aan de kleinere dalende dikke darm aan de linkerkant, waar de kruk is semi-solide. Een tumor aan de linkerzijde kan dunne ontlasting, een gevoel van onvolledige verwijdering, diarree of constipatie veroorzaken.

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Dikke darm kanker bijwerkingen

Alle soorten kanker kunnen worden geassocieerd met onverklaarbaar gewichtsverlies. De American Cancer Society zegt kankercellen gebruik een heleboel energie, het stelen van het lichaam. De cellen kunnen ook stoffen die veranderen de manier waarop die het lichaam energie uit voedsel maakt vrijgeven. De Mayo Clinic merkt op dat het verlies van het gewicht van kanker leidt gewoonlijk tot onverklaarbaar gewichtsverlies van ten minste 10 kg of 5 procent van het totale lichaamsgewicht.

Massa in de buik

Dikke darmkanker groeit langzaam, maar ongemerkt tumoren heel groot kunnen worden. De arts kan zijn kunnen een massa in de buik te voelen als een flinke tumor aanwezig is. The Merck Manual zegt dat een tumor groeien in de bredere rechterkant van de dikke darm meer kans is om duidelijk grote voordat het wordt ontdekt. De kruk passeren dat gebied vloeibaar, is dus de tumor niet veroorzaken gewijzigd krukken. Druk van de tumor kan aanzienlijk ongemak veroorzaken.

Verwante artikelen